Stickning vs läsning

Ja, vad handlar folkbibliotek om? Tar folkbibliotekens sociala aktiviteter över fokuset från det som genom tiderna varit en av de viktigaste aktiviteterna på biblioiteket – läsningen av böcker i jakten på kunskap?

Elisabetta Gasparioni skriver i ett inlägg i engelska The Future Cities Project om bibliotek, läsning och just stickning. (The Future Cities Project är en tankesmedja (?) kring stadsutveckling med ingångar från olika perspektiv.) Hon har noterat att engelska Canegie Trusts broschyr om bibliotek och välbefinnande ”Speaking Volumes: the impact of public libraries on wellbeing” lyfter en rad exempel på det hon menar inte har med bibliotek att göra. Speciellt är hennes uppfattning är tydlig när det gäller bibliotekens roll som social mötesplats och i synnerhet aktiviteter som ”Knit and Natter” (typ stick-caféer).

”But the real issue here is that society finds it difficult to take the authority of knowledge seriously. It cannot find any justification for quiet spaces and rows of bookshelves. The trust’s emphasis on extracurricular activities undermines the purpose of libraries – that is, to foster independence and self-realisation.

It seems the Carnegie Trust no longer wants us to read books – it would rather we drank tea and ate biscuits instead.”

Nu får hon mothugg av den amerikanska bloggaren The Annoyed Librarian som säger att amerikanska bibliotek erbjudit program för allmänheten som inte nödvändigtvis enbart handlat om läsning och böcker i decennier utan att de inneburit att bokhyllor tagits bort för att göra plats för stickande på biblioteken. Hon avslutar med att säga att även om böcker alltid är och varit prioriterade på biblioteken, så har de samexisterat på under långa tider med andra aktiviteter och att de andra aktiviteterna inte hotar böckernas existens på biblioteken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.