OCLC: Shaping the Library to the Life of the User

Jag har tidigare skrivit om amerikanska OCLCs konferens ”The Library in the Life of the User”. Nu har nästa rapport från konferensen släppts. Den heter ”Shaping the Library to the Life of the User: Adapting,
Empowering, Partnering, Engaging” med fokus fr a på forskningsbibliotek, men metoderna upplever jag ha intresse för verksamhetsutveckling för bibliotek i allmänhet.

Den här gången handlar det om vilka sätt som bibliotek kan ge ett än mer meningsfullt stöd till samhället genom att utgå från vad studenter, forskare och andra biblioteksanvändare verkligen gör. Det handlar om att biblioteket använder sig av etnografiska metoder för att förstå hur användarna beter sig.

Några slutsatser:

  • Biblioteket är inte den enda källan. Vare sig bibliotekspersonalen gillar det eller inte så har biblioteksanvändarna allt större valmöjligheter till information utanför biblioteket genom såväl nätverk som andra sociala sammanhang.
  • Det är alldeles för lätt att göra felaktiga antaganden om användarnas behov och motiv. En blandning av metoder, bland annat metoder baserade i etnografi och design, hjälper biblioteken att bättre förstå sina användare.
  • Bibliotek måste anpassa sig, möjliggöra, skapa samverkan och engagera sig för att framgångsrikt forma sina framtida tjänster kring användarnas behov.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.