Mer om frivilligarbete på bibliotek (DK)

Sedan kommunsammanslagningarna 2007 har intresset på danska bibliotek ökat för frivilligarbete. (Och ni vet vad jag sagt om Danmark: många trender kommer väldigt ofta från vårt södra grannland innan de fastnar hos oss)
”Är frivilligarbete på bibliotek en möjlighet eller ett krav?”, frågar Sophie Amalie Eslund i en ny uppsats från Köpenhamns universitet: Frivillige på folkebibliotekerne.

Utifrån det danska perspektivet ser författaren kursändring över åren hos politikerna.  Ett tidigare synsätt har varit att frivilligarbetare ska användas som en del av utvecklingen av  välfärdssamhället. Det synsättet har förändrats mot att civilsamhället i form av frivilligarbetare är en viktig förutsättning för att kunna upprätthålla välfärdssamhället på en viss nivå.
Förvaltaren identifierar två huvudspår för användningen av frivilligarbete: På några ställen innebär de ett mervärde som erbjuder biblioteksanvändarna något extra som biblioteket annars inte skulle har möjlighet att erbjuda. På andra ställen ingår de frivilliga som en del av driften av biblioteken, fr a på platser där det inte hade varit möjligt att hålla öppet på mindre filialer.

Läs också VAD HÄNDER NÄR FRIVILLIGA TAR ÖVER BIBLIOTEKEN?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.