#NextLibrary2015 re-visited Del 1

Den internationella bibliotekskonferensen Next Library genomfördes i helgen i Århus med 350 deltagare från hela världen. Next Library-konferenserna brukar genomföras vartannat år och i år var det extra festligt eftersom konferensen också var den internationella invigningen av Dokk1, Århus nya biblioteks- och multimediahus.

Själva konceptet med konferenserna, som startade för kanske 10 år sen, är ett sätt att skapa ett forum där biblioteksutvecklare från hela världen kan mötas för att diskutera och samtala om förutsättningarna för framtidens folkbibliotek. På ett sett har de som deltar och medverkar i konferensen tillsammans utforskat och problematiserat begrepp som ”användarvänlighet”, ”samhällsnytta” och ”lekfullhet” och satt in dem i sammanhang där biblioteksbegreppet utmanas och omdefinieras. Samtidigt har konferenserna fungerat som en – av flera – fokusgrupp för idéer för det nya biblioteket.
Hela konceptet innebär att Next Library-konferenserna är något av det mest spännande man kan uppleva som intresserad av biblioteksutveckling. Andra liknande arenor med lite annorlunda inriktningar är t ex Internet Librarian International, Media Evolution The Conference och givetvis Cycling4Libraries.Lite lättsammare än IFLA men nog så internationellt.

Konferensen innehåller såväl studiebesök, föreläsningar, keynotes som workshops och praktiskt arbete. (Bland keynotes fanns såväl Bill och Melinda Gates stiftelses Deborah Jacobs som IFLAs president Donna Scheeder – det säger något om konferensen). Men det är också samtalen i pausarna och återkopplingen till tidigare kontakter som är värdefulla. För att inte tala om de små spontana samtalen med nya intressanta personer.
Konversationerna rör sig mellan de stora biblioteksideologiska frågorna – om allas rätt till information och Lyondeklarationen till biblioteksdatasystem (Koha vs Symantec) och innehåll i och förväntningar på den svenska nationella  biblioteksstrategin.

2017 är Aarhus europeisk kulturhuvudstad med allt vad det innebär. Jag misstänker att Next Library 2017 kommer att fortsätta spåret med att hitta vägar att återuppfinna biblioteket, inte själva Dokk1 utan snarare Dokk1 2.0.
Det kan vara god idé att boka hotell redan nu, för det kommer att vara lapp på luckan Next Next Library.

TBC och då med fotografier från Dokk1. Under tiden kan du roa dig med att kolla in flödet på Twitter eller Instagram – använd #nextlibrary2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.