Biblioteken i kris

Nej det handlar inte om något bibliodystopiskt resonemang kring eventuellt hotade bibliotek.
Mer tvärtom – hur samhället kan använda biblioteken som plats och som kompetens vid olika typer av samhällskriser.

Bloggen Techsoup har tagit fram olika sammanhang där biblioteken är relevanta som hjälp vid katastrofer:

  • Skogsbränder – med skogsbranden i Västmanland förra året i färskt minne och den roll som krisinformationscenter – när 13 000 människor i Kanada tvingades evakuera blev biblioteket i Saskatoon en självklar samlingsplats och resurscenter för de evakuerade.
  • Utbildning för allmänheten om hur hantera krissituationer. Ja, det är precis det man gör när man arrangerar kurser i hur man ska överleva t ex en zombieattack. Det kan synas vara flummigt och oförargligt men det det handlar om en krissituation där samhället måste fungera.
  • En trygg hamn i tider av social oro. I USA har folkbiblioteken i Ferguson och i Baltimore spelat rollen som en trygg plats att lita på när samhällssystemet sviktar.
  • Stormar. USA drabbas årligen av orkaner av varierad styrka. När orkanen Sandy drabbade New York för några år sen ställde biblioteken upp med wifi och som en säker tillflyktsort för strandsatta.
  • Uppbyggnad av samhället efter en naturkatastrof. Biblioteket står för civilisation, trygghet och välfärd. Ett exempel är en mobil enhet som for runt i ruinerna i New Orleans efter stormen Katarina.

Alla katastrofer där bibliotek kan göra skillnad är inte bara naturkatastrofer. Den livssituation som de flyktingar och migranter som tagit sin tillflykt i de lägerliknande förhållanden utanför Calais i Frankrike och på andra håll är naturligtvis  vidriga. På vilket sätt kan ett bibliotek förbättra livsbetingelserna? En engelsk lärare har satt upp ett bibliotek för migranterna enligt Publishing Perspectives.

“I wanted to start something that offered real, practical help. Many people here are well-educated — they want to get on and they want books that will help them read and write English, apply for jobs, fill-in forms.” säger Mary Jones som samlat ihop böckerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.