Om folkbibliotekens samhällsekonomiska värde

I samband  med IFLAs årliga konferens i Kapstaden, Sydafrika nästa vecka, presenterar den danska tankesmedjan Fremtidens Biblioteker sin rapport om folkbibliotekens samhällsekonomiska värde, ”Folkebibliotekernes samfundsøkonomiske værdi”. Rapporten fokuserar på främst två analysmodeller. Dels värdet för biblioteksanvändare och icke-användare, dels effekten på samhällsekonomin genom kompetenslyft.

Det forskarna tittat på är bland annat hur mycket medborgarna värdesätter de danska biblioteken, hur mycket är de villiga att betala? Resultatet visar på att danskarna är beredda att betala upp till 4 miljarder danska kronor för sina bibliotek. Det är betydligt mer än de 2,5 miljarder kronor som  de nu beatlar via skattsedeln. Och det intressanta är att denna villighet gäller även de som inte använder sig av biblioteken.

Därtill kommer det samhällsekonomiska värdet som bibliotekens läsfrämjande arbetet mot barn genererar. Enligt forskarna står värdet för det arbetet för 0,1% av landets BNP, vilket innebär ett värde på 2 miljarder kronor för ökat välstånd i samhället.

Bibliotekens arbete med att motverka det digitala utanförskapet är ytterligare exempel som visar på deras samhällsekonomiska värde. Det innebär såväl offentliga besparingar som privata vinster på mellan 100 – 200 miljoner kronor årligen. Eller mer.

Rapporten föreslår att folkbiblioteken bör inrikta sin verksamhet än mer mot sina kulturella och sociala fördelar. Set skulle kunna handlar om att optimera värdet av bibliotekets fysiska plats. Utöver det finns en stor potential att stärka segmenten för läslust och lärande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.