”Det ska vara tyst på ett bibliotek” Del 3 Bibliotekets soundscape

Det är sällan en B/I-uppsats matchat den rådande – men snart avsomnade – biblioteksdebatten som Catrin Fjellströms Vad händer om man vänder på schh? Hennes uppsats handlar nämligen om bakgrundsljud på bibliotek och begreppet soundscape. Syftet med hennes undersökningen är att ta reda på om en ändrad ljudbild genererar nöjdare användare, oavsett om de lånar medier eller använder biblioteket till andra saker. Hon har också velat  få svar på om en förändrad ljudmiljö får användarna att vilja förlänga sitt besök på biblioteket.

”Jag började fundera”, skriver Catrin Fjellström, ”på om det kunde vara användbart att arbeta med ljud i vissa sammanhang även för bibliotek. Ibland kommer det in två livliga skolklasser samtidigt som några vuxna sitter i tidningsrummet och försöker att läsa sina tidningar färdigt utan att störas av barnens röster men det är förmodligen svårt. Fyrtio minuter senare har alla barn hittat den läsning de sökte och glatt skuttat ut genom dörrarna, tidningsläsarna har också gått men inte glatt skuttande. Strax därpå kommer en ny besökare; oj, vad här är tyst tänker besökaren! En snabb titt i hyllorna, besökaren vänder och säger till personalen att hen kommer tillbaka en annan dag. Förmodligen var det ett omedvetet val, kanske för att det kändes för tyst, som om besökaren störde. Skulle en förändring av ljudmiljön och kanske ett bakgrundsljud kunna hjälpa de här besökarna som flydde biblioteket? Både de som blev störda av ljudet av barnröster och den som kände sig obekväm av tystnaden? Detta var något jag började fundera över.”

Hennes undersökning gicks till så att hon skapat ett soundscape på ett bibliotek, i det här fallet Jokkmokk. Det ljudlandskap hon jobbat med är fågelsång och vatten som porlar i biblioteksrummet. Sen intervjuades biblioteksbesökarna om deras reaktioner på bakgrundsljudet.

Från slutsatserna (min kursiv):

  • ”Det är en vanlig utmaning för biblioteken och många använder sig av olika ljudzoner för att kunna erbjuda olika funktioner till besökarna. Många av besökarna i Jokkmokk var positiva till bakgrundsljuden och trodde att de kunde utgöra en källa till avkoppling. Kanske finns det en poäng i att tänka
    mer på vad man vill att ljuden ska framhäva så de bra ljuden får ta plats istället för de dåliga?”
  • ”Spelas fågelsång som bakgrundsljud blir inte andra ljud lika påtagliga och det kan få effekten av att man som besökare inte känner sig lika störd av exempelvis samtal som sker en bit bort”
  • ”Bakgrundsljudet kan kanske både dämpa irriterande ljud och signalera en samtalsvänlig atmosfär?”
  • ” Tystnadsregeln som för en del människor är biblioteket kan säkert fungera avskräckande på många andra. En ovan besökare  som inte känner sig bekväm på bibliotek kan förmodligen förfäras av en allt för kompakt tystnad

Catrin Fjellström inspirerades av den här föreläsningen av Julian Treasure.

På en Formatdag i Västerås 2012 berättade de danska kollegorna Line Hoffgaard, projektledare på Aalborgs bibliotek och Daniel Schougaard, Composer & Music Consultant på Sonic Minds hur de jobbar med soundscpe på biblioteket i Aalborg:

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.