Finlands sak är vår!

Den nya konservativa finska regeringen har för avsikt att förslå en lagändring som gör att det blir frivilligt för kommunerna att själva bestämma om de ska följa bibliotekslagen från 1928. Den finska bibliotekslagen säger nämligen att kommunen är ansvarig för biblioteks- och informationstjänster för allmänheten. Regeringens mål med att göra det frivilligt för kommunerna att ha bibliotek är att det är en möjlighet för kommunerna att spara pengar.

Finlands biblioteksförening har  protesterat  mot förslaget och framfört krav till till undervisnings- och kulturministeriet att Finland också i fortsättningen ska ha en förpliktigande bibliotekslag. I sin skrivelse slår Finlands biblioteksförening fast att Finland behöver en bibliotekslag för att kunna garantera bibliotekstjänster som håller god kvalitet i hela landet. De lyfter också att gratisprincipen för utlån ska gälla även i framtiden.

”I regeringsprogrammet finns också insatt flera andra lagar som berör kommunernas uppgifter som regeringen har tänkt att ska vara frivilliga att följa. Flera av dem berör kulturverksamhet. På samma sätt som med bibliotekslagen är regeringens tanke att minska på kommunernas uppgifter så att kommunerna på detta sätt kan spara pengar. Det här är en del i regeringens sparprogram eftersom kommunerna inte heller kan räkna med ökat stöd från staten och därför tänker regeringen istället minska på kommunernas uppgifter.” heter det i rapporter från finska YLE. Bläddrar man ner i kommentarerna säger en av medlemmarna i den arbetsgrupp som ska se över en revidering av bibliotekslagen till 2017, Finlands kommunförbunds Johanna Selkee, att ”Det är feltolkning att det nya regeringsprogrammet skulle ge kommunerna möjlighet att sluta uprätthålla bibliotekstjänster.”

Vi får väl se. Jag vet inte så mycket om finländsk inrikespolitik, men jag tänker att i regeringen finns partier som vinner på att folket inte har åtkomst till en oberoende, fri plats för kunskap, lärande och upplevelser..

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.