Mer om meröppet

Ett gäng forskare – Gabriella Johansson, Emelie Lindberg och Johanna Rivano Eckerdal – vid Institutionen för Kulturvetenskaper vid Lund Universitet har gjort en rapport om de skånska meröppna biblioteken för Region Skånes räkning: Meröppna bibliotek – en verksamhetsform för alla?  Rapporten bygger på enkäter och intervjuer av bibliotekspersonal kopplade till den meröppna verksamheten i länet.

Det forskarna kommer fram till är bl a att ”det finns ett samband mellan demografiska och geografiska faktorer för valet av meröppna biblioteks placering.” Det betyder att de exempel man tittat på ligger på den skånska landsbygden och med en miljö präglad av medelklassfamiljer; ”social kontroll och stark bykänsla upplevs som viktigt för att meröppen verksamhet ska kunna bedrivas”.

Mer intressant (min kursiv):

  • ”… användarna verkar bete sig annorlunda under meröppettiderna än när de besöker biblioteket vid bemannade öppettider, något som indikerar att personalens närvaro upprätthåller normerna på förväntat beteende vid biblioteket.”
  • ”Det meröppna biblioteket kan potentiellt fungera som en identitetsskapare för de platser där de
    finns.”
  • ”… användare förväntar sig ha tillgång till det de behöver dygnet runt fungerar som ett strategiskt argument för att utöka bibliotekets öppettider genom meröppen verksamhet.”
  • ”…ett annat viktigt strategiskt argument för meröppen verksamhet är det meröppna bibliotekets potential som mötesplats i lokalsamhället. … För att dessa möten skall ske kan det krävas att bibliotekets personal är med och stimulerar så att den meröppna verksamheten innehåller programpunkter öppna för allmänheten.”
  • ”En oro bland personalen uppges vara rädsla för personalnedskärningar, trots att arbetsuppgifterna till viss del anges ha ökat i omfång.
  • Användarna uppges även ha blivit mer självständiga, något som väcker tankar kring hur bibliotekarien måste bli närvarande i biblioteksrummet på andra sätt.

Forskarna avslutar rapporten med att konstatera att om ”meröppen verksamhet ska kunna spridas och bedrivas på fler platser kan det krävas ett tydligare pedagogiskt uppdrag för bibliotekarierna, så att verksamhetsformen kan komma fler målgrupper till godo.” Om biblioteken ska vara en samhällelig instans som främjar demokrati och jämlikhet, så menar forksarna att  bibliotekarierna behöver göra mer än bara ställa rummet till förfogande. Bibliotekspersonalen skulle kunna skapa förutsättningar för den meröppna verksamheten utan att för den skull styra användaren. Ett sätt att arbeta med detta är att arbeta med måldokument och hur mål svarar mot verksamhetens övergripande vision.

En kommentar

  1. Verkar intressant. I Jönköping ska vi i projektform arbeta med ”Meröppetidén” både i praktik på ett bibliotek men också i projektform undersöka olika aspekter inte minst hur detta kan möjliggöra andra arbetssätt hos personalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.