”Det här är vårt bibliotek, och det är ett ganska häftigt ställe”

En ny amerikansk studie som presenteras i Public Library Quarterly undersöker hur ungdomar och bibliotekarier ser på hur bibliotek kan utformas på bästa möjliga sätt för tonåringarnas behov och önskemål.

Studiens slutsatser:

  • Behoven av fysisk bekvämlighet är av stor vikt för såväl tonåringar som deras bibliotekarier. Deltagarna i studien var entusiastiska över ett tilltalande möblemang, effektiv belysning och flexibel och flyttbar inredning som fungerade för ett flertal aktiviteter och användningsområden
  • Bibliotekarier tenderar att fokusera mer på resurser när de beskriver biblioteksrummet, medan tonåringarna är mer intresserade av aktiviteterna som äger rum där. Det betyder att de som utformar biblioteksrummet för ungdomar bör tänka in både resurser som aktiviteter när man planerar. Bibliotek är inte bara platser som huserar material – de är också platser för en lång rad aktiviteter och interaktioner.
  • Studiens resultat visar på att det väl utformade biblioteksrummet bör stödja ungdomarnas fritidsaktiviteter och fritidsinformation lika väl som aktiviteter som har med det formella lärandet att göra.
  • För att få fler tonåringar att använda bibliotekens ungdomsavdelningar oftare och för fler aktiviteter bör de fokusera på marknadsföring genom att förstärka känslan av medägande hos ungdomarna.

Denise E. Agosto, Jonathan P. Bell, Anthony Bernier, and Meghann Kuhlmann. ””This Is Our Library, and It’s a Pretty Cool Place”: A User-Centered Study of Public Library YA Spaces”Public Library Quarterly 34.1 (2015): 23-43.
Tillgänglig på: http://works.bepress.com/jonathanpbell/7

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.