Utbildningar för biblioteksledare?

Bill & Melinda Gates stiftelse har anlitat de oberoende analytikerna på  Arabella advisors för att kartlägga och undersöka vilka utbildningar för biblioteksledare som finns runt om i världen, med syfte att ge utbildningsanordnarna, deltagare och andra intressenter en omfattande utvärdering av fältet. Rapporten Cultivating Global Library Leadership belyser 30 olika ledarskapsprogram, beskriver viktiga trender och resurser inom området, och ger rekommendationer för att förbättra utbildningsområdet för biblioteksledare.

Rapportförfattarna har identifierat fyra karaktäristika för biblioteksledarskap:
Biblioteksledare måste vara kreativa innovatörer, öppna för förändring, beredda på att ta kalkylerade risker och se sig själva som förändringsagenter i det omkringliggande samhället. De måste också vara utmärkta kommunikatörer med ambition att bygga partnerskap med nyckelintressenter och försvara bibliotekets roll i samhället. De 30 ledarskapsprogram som rapporten beskriver utgår från lärande inom dessa karaktäristika.

Med tanke på det goda rykte de Skandinaviska länderna har inom biblioteksfältet är det lite förvånande – eller inte – att det i rapporten saknas exempel på utbildningsprogram för biblioteksledare från Norden.
De närmaste exemplen kommer från Polen, Storbritannien, Tyskland eller Nederländerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.