SSB lyfter frågor om rasism och litteratur i litteraturX

I projektet Litteratur X ska Stockholms stadsbibliotek lyfta fram äldre och samtida skönlitteratur och ställer frågor kring rasism och rasistiska stereotyper, nu och då enligt ett pressmeddelande.

Alla medarbetare deltar i ett fördjupningsarbete på temat och i biblioteken anordnas samtal, diskussioner, läsecirklar och andra program. Programpunkter hålls på Stadsbiblioteket på Sveavägen, Kista bibliotek och PUNKTmedis, ungdomsbiblioteket i Medborgarhuset.

Under samma period spelas teaterföreställningen X på Unga Klara, en pjäs som tar avstamp i Sveriges koloniala arv för att diskutera rasism i samtiden. Regissör är Farnaz Arbabi. Skådespelare från Unga Klara kommer också att läsa utdrag ur X på biblioteken.

– Med Litteratur X vill vi lyfta upp litteraturens roll för rasismen i Sverige nu och då. På våra hyllor finns mängder av böcker som upprör, oroar, skakar. Men det som gör biblioteket till så mycket mer än en samling böcker är att vi sätter böckerna i sammanhang, kopplar ihop och problematiserar, säger Katti Hoflin, nytillträdd stadsbibliotekarie.

I fokus står skönlitteratur från 1850-talet och framåt, där gamla böcker kopplas ihop med nya. Alla medarbetare deltar i en fördjupning kring rasism och stereotyper i litteraturen och i de fysiska och digitala biblioteken hålls bland annat författarsamtal, filosofidiskussioner och högläsningar.

En relevant litteraturlista kopplad till projektet hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.