Viktig läsning från Daidalos

Det lilla, ambitiösa förlaget med de stora tänkarna – Daidalos – presenterar ett par hyperintressanta titlar i sin vårutgivning. Set är ett par böcker jag speciellt tänker på – ett par titlars för den som är nyfiken på företeelser i tillvaron som kan vara svåra att förstå men som kan ge läsaren klarhet och, för den delen, upplysning.

Den andra maskinåldern: Arbete, utveckling och välstånd i en tid av lysande teknologi av Eric Brynjolfsson, och AndrewMcAfee

Den digitala revolutionen har redan omvälvande möjligheter på en rad områden, från databearbetning till medicinsk diagnostik till den självkörande bilen. Avancerad teknik kommer att finnas med oss överallt i tillvaron.  Yrkeslivet är ingen fredad zon. Somliga yrken riskerar att försvinna helt och hållet eller förändras till oigenkännlighet. Samtidigt kan nya yrken uppstå, inte minst på områden där människa och maskin i samarbete klarar arbetsuppgifterna bättre än vad människan eller maskinen ensam skulle kunna göra. Att idealisera eller demonisera den digitala revolutionen leder ingen vart, menar de båda författarna. Det enda rimliga är istället att ta teknologin på fullt allvar och försöka ge rimliga svar på dess komplexa – ibland mycket komplexa – frågor.

Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit
Är en vidräkning med självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck. Det finns, skriver Solnit, ”ett kontinuum som går från smärre olägenheter i samhället till nedtystande och dödligt våld”. Vi skulle förstå våldet mot kvinnor bättre om vi hade mer av en helhetssyn på maktmissbruket i samhället och tydligare kunde urskilja det mönster som förenar kvinnoförakt, trakasserier, näthat, våldtäkter och mord.

Är du mer intresserad av Solnits essäer rekommenderar jag varmt Gå vilse. En fälthandbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.