Hjördis Farstrand och Mikael Farstrand undersöker i sin B/I-magisteruppsats ”För att vara den bibliotekarie som krävs” bibliotekariekårens egna läsvanor. Även om det i det här fallet handlar primärt om bibliotekarier på biblioteken i Östergötland, så är resultaten av allmänt intresse:
- ”Vi ser hur det träder fram två typer av läsning; dels den läsning man väljer själv, som påverkas av inträdesavgiften man vill betala för att få komma in på det delfält kollegorna befinner sig på (och man tycks ofta räkna detta till ren nöjesläsning) och dels den läsning man väljer på grund av jobbet för att fungera i mötet med låntagarna. ”
- ”Den lästid som går att ta ut på en del arbetsplatser utnyttjas dåligt, och detta kan ha att göra med att läsning som arbetsuppgift värderas lågt. Det är något som de flesta förknippar med nöje och fritid och då bör man inte utföra det på betald arbetstid…”
- ”…det är något oroväckande att ett yrke som många söker sig till på grund av kärleken till läsning faktiskt kan döda densamma.”
- Pressen att hinna läsa det som krävs för arbetet tror vi är motivet till den förändring vi
ser hos våra enkätrespondenter vad det gäller lästekniken. … tycks de flesta läsa mer översiktligt nu än vad de gjort innan de börjat arbeta som bibliotekarier.”