Hur använder online-spelare bibliotek?

Lagom till Nordic Game Day 2014 landar Anna Rodebrands och Klara Jennisches  kandidatuppsats om onlinespelares användning av och uppfattning om bibliotek – Vad tycker Mario om bibliotek?

Klippt från slutstaterna (min kursiv):

”De funktioner som onlinespelare anser att bibliotek har i samhället idag är att fungera som informationsbank. Det ges tillgång till äldre litteratur och litteratur som ej finns tillgänglig digitalt vilket kan ses som en funktion som passar in på biblioteken som institutioner för lärande och kunskap. Andra funktioner som respondenterna anser att bibliotek har är att vara mötesplatser ”

”…. Bibliotek är också platser för arbete och studier

”Respondenterna tycker att den mesta informationen idag finns tillgänglig på Internet och ser därför att bibliotek kan vara lite av en förlegad institution i samhället i dess nuvarande form. Det är en anledning till att våra respondenter menar att de sällan eller aldrig besöker denna samhällsinstitution. De ser dock att bibliotek skulle kunna bli mer relevant i samhället om det erbjöds ett onlinebibliotek där alla funktioner finns
tillgängliga. En virtuell referenstjänst där det dessutom finns tillgång till ett bredare litteraturutbud, främst engelsk sådan, är något som efterfrågas…”

”… med ett onlinebibliotek skulle datorspel kunna bli ett mer relevant medium samt bibliotek bli mer relevant för datorspelare…”

” De intressen som respondenterna använder bibliotek utifrån är bland annat att delta i event men även att låna böcker och läsa tidningar. En anledning till lån av böcker är att undersöka ifall historiska fakta i spelen stämmer överens med de verkliga historiska händelserna.”

Två reflektioner och en bonus från mig:

1) Ett användningsområde för onlinespelare som kommer allt mer är lån och läsning av böcker av karaltären fortsättning och komplettering till spelen. Typ böckerna i Mass Effect-serien. Förr handlade det om att se filmen och sen läsa boken. Numer handlar det om att spela spelet och få tillgång till fler äventyr och berättelser i bokversionerna som kan fungera som prequels till spelen.

2) Ett onlinebibliotek för dataspel finns via Internet Archive, OK, det är gamla spel, men ändå. Det är bara att länka från biblioteket webb!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.