Internet Librarian International 2014 revisited

Här kommer några korta minnesanteckningar från den internationella, tvådagars, bibliotekskonferensen Internet Librarian International 2014 (ILI2014) som ägde rum i London i slutet av oktober.

Konferensen, som var den sextonde i ordningen, är en årlig tillställning som äger rum i London varje höst. Jag har deltagit en gång tidigare, men i år var jag också inbjuden som medverkande. Som sådan pratade jag om hur biblioteken kan marknadsföra sin personals kompetens på nya sociala nätverk. Mer om det längre fram.

Årets tema för konferensen, ”Positive change – Creating real impact” hade lockat närmare 400 biblioteksanställda från hela världen, från 29 länder från Australien till USA.  Konferensen består av föreläsningar, keynote speakers och utställningar av tjänsteleverantörer. Workshops och studiebesök erbjuds i anslutning till konferensen.
Ungefär som vid vilken bibliotekskonferens som helst handlar det om att återkoppla till gamla kontakter och att knyta nya. Det gemensamma för samtliga deltagare är att fokus ligger på sådana biblioteksverksamheter som på något sätt har ett digitalt perspektiv – oavsett om det handlar om det fysiska bibliotek eller biblioteken på webben. Och, ja, det finns både utgivare av vanliga fackböcker och -tidskrifter på plats.

Den mörka materian

Arrangörerna brukar vara duktiga på att hitta framstående keynote-speakers. Denna gång hade de bjudit in Michael Edson, som är webbstrateg på världens största museisystem, The Smithsonian i Washington, USA.

Utifrån ett astronomiskt perspektiv jämförde han mängden mörk materia i rymden med mängden information på nätet. Hans poäng var att det är mängden mörk materia som står för det största innehållet i universum. Det vi ser, förnimmer eller upptäcker är bara en bråkdel av det som faktiskt finns därute. Och på samma sätt är det med allt det som publiceras på nätet.

Som exempel tog han upp det stora genomslaget och effekten av Hank och John Greens vlogprojekt Brotherhood 2.0 (vlog=video blog). Två nördar som filmar sig själva, kommenterar, diskuterar och analyserar sin omvärld och som är fruktansvärt framgångsrika hos den yngre generationen och i virala subkulturer, och därmed mer eller mindre känd för oss i genomsnittet. På många sätt skapar deras vloggande en alternativ kunskap för deras tittare, de förmedlar synsätt och tankegångar som kan fungera som startpunkter för bildningsgången för många unga amerikaner.
Samtidigt är det vi håller på med, på den offentligt finansierade kulturella sektorn, helt okänt för de flesta andra internetanvändare! Edson visade på en graf över internettrafiken och visade att de mest framgångsrika kulturinstitutionerna i världen på nätet – som franska Louvren eller Library of Congress – bara når några tusendelar av all möjlig trafik.

Michael Edson menar att mycket information blir inlåst i databaser, och ofta i så relativt välbekanta företeelser som vanliga pdf-dokument. Men han gav också exempel på hur internetanvändare kan hjälpa varandra när det handlar om att söka och skapa information. Sprciellt lyfte han internettjänsterna Reddit (”we power awsome communities”) och Kickstarter (”Bring creative projects to life”).

Michael Edsons presentation

Trendspaning

Ett av syftena för mig att delta i konferensen var trendspaning. Ser kollegor på kontinenten och i USA samma saker i den nära framtiden när det gäller biblioteksutveckling? Och då handlar det om det större biblioteksbegreppet.
Tre erfarna bibliotekschefer, Sharon Bostick (Illinois Institute of Technology, USA), Liz McGettigan (SOLUS) och Marydee Ojala (Online Searcher) hade tagit sig an uppgiften och hittat:

  • Bibliotekens förmåga att hantera förändring  – change management
  • Design för biblioteksloklerna, -byggnaderna: stark vision, flexibilitet och biblioteket som plats för lärande
  • Biblioteket som fysisk – renässans för böcker och läsning
  • Biblioteket som digital plats – robotar som verktyg för lärande, teknik till dem som inte har
  • Demokratisering av information
  • Bibliotekens hantering av ”Big Data”
  • Små, fria bibliotek

Phil Bradley hade som vanligt uppskattad session om olika platser för informationssökning. Här är ett urval:

Med mera

Det var ganska många sessioner och omöjligt att hinna med alla eftersom det fanns tre parallella spår. Av allt annat så fanns några saker som iaf väckte min uppmärksamhet speciellt:

YouLab Pistoia, Italien (maker space med hjälp av US-pengar, kanske flera syften med det, men jag försöker se det positiva)

Frysklab, Nederländerna – mobilt FabLab på de frisiska öarna

Gamification, Guldborgsund, Danmark

Andra intressanta föreläsningar handlade om UX (User Experience, bibliotek och twitter och hur biblioteket skapar en meningsfull nätvaro. Mitt eget bidrag handlade om det jag skrivit om på annat håll. Min presentetation:

 

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.