Tribal – Bok- och Biblioteksmässan 2014

Jag hade förmånen att få framträda för ett drygt hundratal kollegor från hela landet i samband med Axiells årliga användarmöte. Det jag pratade om kan ni hitta på min Slideshare sida. Det var ungefär samma upplägg som jag haft tidigare , t ex i Åbo förra veckan, med fokus på trendspaning, intressanta exempel, utmaningar och hur tidsandan påverkan på folkbiblioteksverksamheten.
Axiell hade delat upp sitt användarmöte så att användarna av de båda biblioteksdatasystemen – Book-IT och Libra – hade sina egna möten var för sig. Som lite utanförstående så fick jag känslan av att såhär är det på bilsalonger när folk från SAAB möter kollegor från Volvo. Lite avvaktande, kanske inte fientligt, ibland nyfiket – men definitivt egna kulturer som odlas.

Att det finns en stamkultur bland oss bokälskare står klart när man besöker Bok- och Biblioteksmässan. I år firade mässan 30 år, själv har jag deltagit i kanske hälften. Ett tag var jag rejält trött på mässan, men i år har den känts fräsch. Speciellt lyckat har Biblioteksscenen varit. All heder till kollegorna i Kultur i Väst som lyft fram en rad intressanta projekt som presenterats. Själva utställningsarean har varit omkringringad av olika relevanta biblioteksrelaterade utställare, det har varit kul, trevligt och familjärt.

Och visst är vi som en stor familj. Man träffar nya och gamla bekantskaper, arbetskollegor, kurskamrater, halvkändisar. Man ger varandra bekräftelse och klappar på axlarna. Och man vet att alla är där i samma goda syfte: få inspiration för att fortsätta att nå ut med ett gott budskap om läsandets (och kulturens) stärkande kraft – både för individen och för själva samhället.

Mässan är en plats för samtal och reflektion. Du träffar kollegor du inte sett på flera år, men som du kan fortsätta konversationen med, den som avbröts plötsligt förra gången ni sågs. Trådar tas upp, reds ut och knyts ihop. Samtalen handlar om stort och smått: Varför det är så få bibliotek som prenumererar på dagstidningen ETC?, vem som förväntas bli ny kulturminister, rasifieringen och vardagsrasismen i ett nytt politiskt landskap, hur gör vi med e-böckerna nu när Elib säger upp sina avtal etc. Själv ägnade jag en stund åt att vara inkastare på Daidalos förlag för att få så många som möjligt (bl a Anina Rabe) att köpa böcker av min favoritförfattare Rebecca Solnit.

Några intressanta innovationer:

mk Libdispensers Mini Library

Det Digitala Biblioteket som vill samverka kring olika slags digitala lösningar. Stockholm och Malmö är på, men det behövs fler i nätverket!

Samtalslänkar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.