Ny dansk undersökning kartlägger icke-läsarna

Den undersökning av dankarnas kulturvanor som genomfördes 2012 visade på att runt hela 40 % av danskarna i stort sätt aldrig tittar i en skönlitterär bok. Nu har kulturdepartementet tittat närmare på icke läsarna och hittat tre segment:

  • ”Den upptagna familjen” (dvs ca 700 000 danskar) är upptagna av hem och trädgård, bil och båt, lokal sport och motion samt med barnens aktiviteter. Men de är positiva till boken och associerar den med lugn och ro och tid för sig själva (något de tydligen inte har)
  • De motiverade” (ca 500 000)  omfattar högutbildade, r i första hand kvinnor från stadsmiljö som är upptagna med karriär och tusen andra saker. De är mycket positiva till boken och kopplar ihop den till att bli klokare och få sin fantasi stimulerad sin och att ha tid att vila och tid för sig själva (något de tydligen inte har).
  • ”De helt ointresserade” (300.000 personer) omfattar främst (yngre) lågutbildade (70%) män som är ovilliga att läsa skönlitteratur och förknippar det med negativa erfarenheter från deras skoltid.

Sammanfattning av undersökningen finns här.

via Danmark Læser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.