”…verka för det demokratiska samhällets utveckling,,,”

Enligt vår nya bibliotekslags ändamålsparagraf ska alla offentligt finansierade ha samma inriktningsmål.

2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.

Själva orsaken till att vi har offentligt finansierade bibliotek är för att skydda demokratin, så är min tolkning. Men hur ska det göras i praktiken? Själv har jag funderat över hur man går från de vackra orden i lagen till praktisk handling på folkbiblioteken. Jag brukar förfäkta att det borde finnas mål i kommunernas biblioteksplaner om det. T ex att tack vare bibliotekens långsiktiga och målinriktade arbete bidrar biblioteket till att medborgarnas deltagande ökar vid nästa allmänna val.
Ett annat konkret exempel är den demokratiska utrustning du kan låna på Fisksätra bibliotek. Här finns allt från en plats att vara på, kopieringsmaskiner, kaffebryggare, häftapparater till en megafon.

Malmö Stadsbibliotek har de börjat med forumteater i serien ”Malmö pratar om….
Det är arbetsteamet Världen idag som har i uppdrag att ge Malmöborna möjlighet till fördjupad kunskap, dialog och reflektion kring dagsaktuella samhällsfrågor. Konceptet de tagit fram bygger på improviserad teater.Under våren samarbetar MSB därför med Malmö Impro och med Teater Reagera. Med hjälp av publiken och givna teman skapar skådespelarna föreställningar, scener och shower där den ena stunden aldrig är den andra lik.  Med allvar som grund men med ett humoristiskt perspektiv ges publiken möjlighet att säga sin mening och ta ställning.

Allmänheten får också chansen att fördjupa sig i det aktuella ämnet. På biblioteket och på bibliotekets hemsida finns ett koncentrerat urval av böcker, tidskrifter, filmer och andra medier.

Hittills har de genomfört två aktiviteter som handlat om ”EU-migranter och tiggeri” och ”Soran Ismail och Sveriges Radios opartiskhetspolicy”. Nästa tillfälle, den 25 april , kommer att handla om jämställdhet.

Det här är en så smart, enkel och genomförbar idé för verksamhetsutveckling  och marknadsföring av folkbibliotekets tjänster och medier- och jag är så avundsjuk att jag inte kommit på den själv. I stället tar jag tillfället att berätta om den här!

2 comments

  1. I både Sverige og Norge har vi det siste året revidert våre biblioteklover, med nye radikale formuleringer om demokrati og meningsutveksling. Den norske paragrafen er mest konkret, og derfor, og på grunn av konkurransen med de nye private «litteraturhusene», er vi i Norge kanskje kommet lengre med å utvikle tilbud til publikum. Inntil videre hender det mest omkring åpne debattmøter om aktuelle saker i biblioteket.
    Jeg forsøker å fange opp hva som skjer i Norge, og andre steder, på denne bloggen: http://bibliotekettarsaka.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.