Om bibliotekariers syn på rasistisk barnlitteratur

Mina Hansson frågar i sin kandidatuppsats ”Är det skrivet så är det skrivet.” – En kvalitativ studie om  bibliotekariers synsätt på barnlitteratur som har uppfattats  som rasistisk, ett antal bibliotekarier hur de anser att den pågående debatten om rasism i barnlitteratur påverkat deras arbete med inköp och gallring. Hon undersöker också vad de olika bibliotekens inköpspolicy säger om rasism och hur dessa används i det praktiska urvalsarbetet.

Bakgrunden ligger naturligtvis i Tintingate och debatten om Lilla Hjärtat, som båda tillsammans med Barna Hedenhös finns i fokus för frågeställningarna.

Två av informanterna har, enligt författaren, inte påverkats av debatten. ”Den ena av dem skulle aldrig kunna tänka sig att gallra litteratur på grund av rasistiskt innehåll eftersom hen ansåg att man skall se på litteraturen ur dess kontext, som när den skrevs och dess innehåll. Även den andre  informanten säger att hen inte påverkats av debatten men anser att man skall vara försiktigare med barn- än vuxenlitteratur. De andra två informanterna, som intervjuades  samtidigt, har däremot påverkats genom att de gallrat litteratur med rasistiskt innehåll och funderar på att gallra ytterligare.”

När det gäller inköpspolicy har enbart ett av biblioteken en inköpspolicy. Ett annat av biblioteken  köper in  och gallrar efter kommunens värdegrund. Det tredje biblioteket saknar nedskriven policy och menar att det fungerar bra ändå. Trots att alla bibliotek säger sig arbetar mot rasism ”har ingen av dem definierat vad som menas med rasistiskt innehåll vilket gör att tolkningarna blir breda och bibliotekarierna inte vet vart gränsen går”.

Det jag tycker är anmärkningsvärt är avsaknaden av styrdokument för medie- och inköpsplanering. Det skapar godtycke och ad hoc-lösningar. Och ett samtal mellan bibliotekspersonalen och biblioteksanvändarna (och de som inte använder biblioteket) där frågan problematiseras.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.