Folkbibliotek för alla, även för HBTQ-personer?

I en ny kandidatuppsats från BHS undersöker Maria Broman och Malena Jäder relationen mellan HBTQ och folkbibliotek. Författarna  undersöker vilka medvetna och/eller omedvetna attityder som ligger bakom hur bibliotekspersonal ställer sig till att arbeta mer med HBTQ-frågor. Finns det uppfattningar och föreställningar som kan kopplas till det exkluderande-, det inkluderande- eller det normkritiska synsättet?

En av utgångspunkterna i uppsatsen går ut på  att  ”individer som identifierar sig som HBTQ-personer inte  kan finna material som fångar deras verklighet och de omfattas då inte i
folkbibliotekens benämning av alla.”

Till slutsatserna:

Inkludering eller exkludering:
”Effekten av ett normkritiskt synsätt vid placeringen av materialet kan vara att en verkligen ser till att det finns mycket material om alla sorters familjebildningar på  familjehyllan. Och att en ser till att mycket HBTQ-material köps in och gärna skyltas  med lite extra bland det övriga materialet. Men ett normkritiskt synsätt innebär ändå  ofta att en väljer att ha någon slags regnbågshylla eftersom detta material kan vara svårt  att hitta om en specifikt söker efter det.”

Symbolvärde
”en HBTQ-hylla eller att ha en regnbågsflagga inte bara innehåller information utan även är en symbol för att biblioteket arbetar med dessa frågor.”

Tillgänglighet
”… biblioteksanvändare som söker HBTQ-relaterad information på biblioteket har svårt att hitta den. Detta gäller speciellt det material som inte är facklitteratur.”

Bemötande
”Bibliotekspersonalen måste på ett avslappnat och kunnigt sätt kunna återfinna material åt bibliotekets användare. Om personalen inte  lyckas med det så kommer användarna inte heller vilja fråga om detta material.”

Utbildning
”…det är mer sannolikt att ett bra bemötande på HBTQ-området uppnås om personalen fått någon slags utbildning på området.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.