Lästips: Casey och Stephens om det transparenta biblioteket

Michael Casey och Michael Stephens är två framstående och framåtblickande amerikanska bibliotekstänkare som blandar konkreta råd och tips med mer biblioteksfilosofiska tankar i sina krönikor i facktidskriften Library Journal.

Nu har de samlat krönikorna i en fritt nedladdningsbar bok: The Transparent Library till glädje för oss som är intresserade av biblioteksutveckling och hur biblioteket kan definieras och redefinieras i ett ständigt förändrat medielandskap/nätverkssamhälle. Krönikorna är skrivna under perioden 2007-09, dvs under den period då ”Bibliotek 2.0” var det begrepp alla talade om.

Det är intressant att reflektera över om deras tankar fortfarande gäller eller om vi redan uppnått den transparens som författarna efterlyser. Jag tror att vi kan fundera ett tag till. Bibliotek 2.0 blev kanske en teknisk lösning på ett adaptivt problem. Det kom att handla om OPACs och webblösningar i stället för bibliotekets roll i samhället. Däremot är jag övertygad om att ”Bibliotekarien 2.0” fortfarande är relevant.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.