Audunson om Litteraturhus vs folkbibliotek

Litteraturhus stora i Norge

Ragnar Audunson är professor på Høgskolen i Oslo og Akershus och en av nordens mest profilstarka bibliotektänkare. I senaste numret av Bok og Bibliotek diskuterar han skillanden mellan litteraturhus och bibliotek. Han reflekterar kring varför en institution som ett Litteraturhus är mer populärt i Norge och Tyskland än, säg, Sverige och Danmark.

Biblioteken ska inte, och kan aldrig, bli litteraturhus, slår Audunson fast med viss emfas. Litteraturhusen har först och främst de litterärt intresserade som målgrupp. Rollen som litteraturhus är en viktig dimension för biblioteken, men den sammanfaller inte nödvändigtvis med bibliotekets roll i samhället. Biblioteket är något mer.

Om jag förstår Audunson och de forskare han citerar rätt så hotar satsningarna på litteraturhus infrastrukturen för folkbiblioteken i Norge i och med att filialerna får stryka på foten i Osloområdet. Jag tolkar det som om fokus för litteraturhusen är snarare att tillfredsställa en litterärt intresserad elit än stödja allmänhetens bildningssträvanden.

Litteraturen i nya svenska bibliotekslagen

Den nya svenska bibliotekslagen lyfter folkbibliotekens uppdrag i §7: Folkbiblioteken ska särskilt främja läsning och tillgång till litteratur. Som jag ser det svarar det mot bibliotekslagens portalparagraf. Den som säger  att syftet med offentliga bibliotek är att ”verka för det demokratiska samhällets utveckling”. Läsning är i sig en förmåga som krävs för att ta del av och påverka det demokratiska samhället.
Litteraturen lyfts därför i den svenska bibliotekslagen på annat sätt än tidigare. Lagen lyfter också en  rad andra lika viktiga områden för samtliga offentligt finansierade bibliotek: bildning, upplysning, utbildning, forskning och kulturell verksamhet. Det betyder enligt min uppfattning att biblioteken redan har uppgiften att vara litteraturhus, forskningscenter, utbildningsinstitutioner, folkbildare och kulturhus. Det gäller alla bibliotekstyper och samtidigt – biblioteken kan inte välja att bara ha ett perspektiv – lika väl de statliga myndighetsbiblioteken, fängelsebiblioteken, universitetsbiblioteken,  bokbussarna som självaste Kungl. Biblioteket.

Trampolinen – ett annat litteraturhus

I Sverige finns ett intressant litteraturhus på gång i Sandviken – Trampolin. Konceptet skiljer sig radikalt från de tyska förebilderna. Fokus ligger snarast på att skapa en miljö för kreativt berättande för barn och unga, än på läsandet i sig. Så kan man också göra.
Det läsfrämjande arbetet ligger redan i uppgiften för för de svenska biblioteken. Konceptet med Trampolin fungerar som ett komplement för en prioriterad målgrupp.

Här är ett nyhetsinslag från TV 4 om Trampolin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.