Om bibliotekens kvalitetsarbete – tv-spel

§ 6 i nya bibliotekslagen lyfter fram folkbibliotekens uppdrag att medier och tjänster ska präglas av allsidighet och kvalitet. Kvalitetsfrågan när det gäller folkbibliotekens erbjudande av spelmedier har intresserat Fredrik Larsson, som har skrivit sin magisteruppsats  om det. Han utgår från bibliotekspersonalens syn på våldsamma, sexistiska och rasistiska tv-spel som biblioteken emellanåt erbjuder.

Intressanta slutsatser:

  • ”När det kommer till tv-spel med innehåll som kan tolkas rasistiskt är det för de flesta av  de intervjuade bibliotekarierna inte något som de tolererar på biblioteket men det verkar  inte vara något som diskuterats i alls lika stor grad som till exempel våldsspel.
  • ”…bristen på diskussion bland bibliotekarierna om annat än våldet i tv-spelen till exempel  sexism och rasism beror på att det fortfarande är ett relativt nytt medium både faktiskt och i bibliotekets urval?”
  • ”De [intervjuade bibliotekarierna] visar ett moraliskt tänkande kring kontroversiella tv-spel samtidigt som de uppvisar ett instrumentellt synsätt i att de vill uppfylla låntagarnas vilja till stor del.”
  • ” …kan det vara så att nya medier bemöts med mer skepsis från bibliotekarierna än gamla medier som alltid funnits på biblioteket och att det värderationella får mer genomslag i hanteringen av nya medier då. En spekulation är att det beror på att det värderationella som Vestheim skriver historiskt har varit folkbibliotekets grund. Kanske väljer bibliotekarierna omedvetet en mer värderationell och traditionalistiskt inställning till nya medier för att värna om bibliotekets traditionella roll och värderingar?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.