Om tunnelbanebibliotek

I en ny magisteruppsats från Borås gör Paula Fant en ideologisk analys av bibliotek i tunnelbanan. Hon tar sin utgångspunkt i de tre tunnelbanebibliotek som under de senaste åren etablerats i Stockholm (Östermalmstorg, Högdalen och Bredäng), men fokuserar på Sture biblioteket.

Författaren har studerat vilka ideologier som styr argumenten för bibliotek i tunnelbanan. Hon har utgått från från Douglas Rabers tre olika förhållningssätt som idealtyper: social inriktning, populistisk inriktning och konservativ inriktning. Hon har genomfört intervjuer med bl a stadsbibliotekarien Inga Lunden och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt.

Från analysen:

  • ”I intervjuerna så är det argument som passar in i populistisk inriktning som dominerar, effektivitet och efterfrågan styr. Marknaden styr bibliotekets inriktning och utbud. Man vill nå så många som möjligt och anpassa biblioteken efter användarnas önskemål.”
  • ”Sture bibliotek är unikt på så sätt att det ligger i ett privilegierat område och därför vänder det sig inte heller till eftersatta grupper. Men Inga Lundén menar i intervjun att  det ändå är bra att satsa på den här gruppen för att få legitimitet för verksamheten och visa vad biblioteket har att erbjuda för grupper som inte normalt använder bibliotek.”
  • ”Problemet med huvudbiblioteket i Stockholm kan vara att biblioteket av Asplund kanske inte riktigt uppfyller dagens krav på ett huvudbibliotek, men att det samtidigt har hög arkitekturhistorisk status och väcker starka känslor när förändringar föreslås. Därför blev det helt enkelt för komplicerat att göra någonting där. Tunnelbanebiblioteken blev en bra utväg som inte på något sätt konkurrerar med huvudbiblioteket utan istället är ett komplement som på många sätt ändå förnyar Stockholms stadsbiblioteks verksamhet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.