Om eböcker i Computer Sweden

För några veckor sen blev jag intervjuad av en journalist från Computer Sweden om varför Länsbiblioteket i Örebro län sagt upp avtalet med Elib.  Det jag sa handlar om att folkbiblioteken har länge efterlyst en prismodell där de kan ha koll på kostnaderna för nedladdningarna samt en differentierad prissättning på de e-böcker som erbjuds. Jag har också kunnat konstatera att det skett en tiofaldig ökning på antalet nedladdningar från år 2007 till 2013 och att det är i princip omöjligt för folkbiblioteken att budgetar för kostnaderna i förväg.

Vi vill hellre ha en nationell uppgörelse med förlagen än regionala – det ska vara lika för bibliotek i hela landet. Det ska vara lika för alla typer av bibliotek, skolbibliotek såväl som kommunbibliotek. Därför menar vi att e-boken inte är en fråga enbart för biblioteken utan även för bibliotekens huvudmän, i det här fallet kommunerna. Vi har därför stora förväntningar på SKL att, som företrädare för sina medlemmar, komma med en lösning.

Läs artikeln här. OBS att inlägget består av fem sidor.

Bakgrunden till uppsägningen:
Länsbiblioteket i Örebro län har sedan 2004 haft ett avtal med Elib om regional utlåningstjänst för e-böcker. Avtalet gjordes för att de enskilda biblioteken skulle slippa teckna egna avtal och den engångskostnad för webbplatsen hos Elib som var en förutsättning för åtkomst till tjänsten. Eftersom det handlade om att erbjuda ett nytt spännande medieformat, och eftersom länsbiblioteket såg funktionen som en del i den kompletterande medieförsörjningen, jämställd med åtkomst till elektroniska databaser, stod länsbiblioteket för kostnaderna för nerladdningarna under de tre första åren. 2007 gjordes en förändring där Länsbiblioteket kom att stå för 50 % av kostnaderna och folkbiblioteken 50 %. Från och med 2011 har folkbiblioteken stått för hela kostnaden.

Kostnaden per nedladdning har under hela perioden legat på samma nivå, 20 kronor per nedladdad e-bok. Eftersom folkbiblioteken inte i förväg kunnat veta exakt hur mycket tjänsten skulle användas i förväg har de haft svårt att budgetera för kostnaderna. Detta har blivit allt mer problematiskt allt eftersom efterfrågan på mediet ökat.
Folkbiblioteken har i begränsad utsträckning kunnat välja vilka titlar de erbjudit. I några fall har e-böcker getts en karenstid, vilket påverkat möjligheten för biblioteken att erbjuda tjänsten. I enstaka fall har kvaliteten på litteraturen överensstämt dåligt med det lokala bibliotekets inköpspolicy. Samtidigt har allt fler aktörer börjat erbjuda e-böcker och använt sig av olika prismodeller, där några till och med erbjudit gratis nedladdning.
I samband med förslaget till ny bibliotekslag och litteraturutredningen, lyftes möjligheten att SKL på nationell nivå skulle kunna företräda kommunernas intressen när det gäller överenskommelser med förlagen och om e-böcker. Och det är det vi ser fram emot!

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.