Vad händer när frivilliga tar över biblioteken?

Tidningen Land korar årligen ”Årets lantis” (2013 blev det Kristina Lugn). Bland de 99 eldsjälar som fick hedersomnämnande hittar man på 22:a plats Barbro Lokrantz, Loftahammar, med motivationen att hon inte stod ”ut med att kommunen lade ner biblioteket så nu hålls det öppet två eftermiddagar i veckan med hjälp av ideella krafter”. Ni kanske kommer ihåg inslaget från SVT:s Kulturnyheterna från i våras? Som jag brukar säga, det som händer i Danmark, kommer förr eller senare hit till Sverige också. I en aktuell magisteruppsats ”Når de frivillige overtager biblioteket – bibliotekar af lyst eller nød?” från danska Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) har Elizabeth Kirkegaard undersökt relationen mellan de traditionella folkbiblioteken och de bibliotek på den danska landsbygden som drivs ned hjälp av frivilliga krafter. Vill man ställa frågan på sin spets kan man reflektera över om vad som är värst:  ett bibliotek som drivs av frivilliga eller ett som saknar personal, eller ett nedlagt bibliotek. Det finns flera sidor av saken… Elizabeth Kirkegaard lyfter ett antal problemområden:

  • Alla kommuner är enligt den danska bibliotekslagen skyldiga att erbjuda sina medborgare tillgång till folkbibliotek. Hur långt kan man sträcka sig?
  • Bibliotekarieyrket har blivit allt mer professionaliserat – men nu utmanas den bibliotekariefackliga stoltheten av strukturer utanför biblioteksfältet.
  • Det kan uppstå en rad etiska och legala dilemman när medborgarna inte möter en fackutbildad bibliotekarie på biblioteket. Det kan t ex handla om tystnadsplikt och registrering av lån.
  • På några få enstaka frivilligt drivna danska bibliotek krävs medlemskap, vilket i sin tur skapar problem med bl a biblioteksersättningen till författarna.
  • Handlar frivilligarbete om medborgarmedverkan eller handlar det om att de frivilliga tar över de trevligare arbetsuppgifterna och överlåter det hårda och mindre attraktiva jobbet till de anställda?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.