Berätta, Leka, Läsa

Tillsammans med länsbiblioteken i Sörmlands, Västmanlands och Örebro län genomför Läsrörelsen ett unikt projekt för att, med hjälp av förskolor, bibliotek och föräldrar i de  tre länen, ge de allra minsta barnen sina första läsupplevelser.

Creative Commons erkännande: Läsrörelsen

Från pressmeddelandet: Läsrörelsen har under drygt 10 år drivit många projekt där det lek- och lustfyllda erövrandet av språket står i centrum. Språkutvecklingen börjar när vi föds. Men är det möjligt för så små barn att ta till sig språket? Javisst! Arbetet sker, efter ett pilotprojekt i Strängnäs 2009, i ett samarbete med förskolor och bibliotek. Genom berättande, sjungande, lekande och läsande stimuleras barnens kommande språkutveckling. I projektet ingår två halvdagars inspirations- och utbildningskonferenser för all förskolepersonal och bibliotekarier som arbetar med de yngsta barnen, en pedagogisk skrift för all personal och föräldrar och tre bilderböcker varav alla barn får en. Sakkunniga är Susanna Ekström, litteraturpedagog, f.d. universitetsadjunkt Stockholms universitet och Marianne von Baumgarten-Lindberg, redaktör och barnboksexpert.

Läsrörelsen arbetar nu intensivt för att under ett par år lyfta barns språk och läsning, där Berätta, Leka, Läsa är ett centralt projekt.

Bakgrunden är att läsförmågan och läsförståelsen gått ner hos många barn. Från att 70 procent av småbarnsföräldrarna för tio år sedan läste varje dag för sina barn, läser i dag bara 35 procent av föräldrarna varje dag. Alarmerande undersökningar har kommit om särskilt pojkars bristande språk- och läsförmåga.

Målen med projektet Berätta, Leka, Läsa är att:

  1. Nå småbarnsavdelningar i alla de 31 kommuner som ingår i länen.
  2. Öka förskolornas och bibliotekens kunskap om barnlitteratur och litteraturpedagogik för små barn.
  3. Stimulera föräldrarnas engagemang.
  4. Utöka och stimulera små barns tidiga möten med litteratur.

Vidareutvecklingen av projektet Berätta, Leka, Läsa har kommit till med stöd av Allmänna arvsfonden och PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s