Läsfrämjande 4 Läsrörelsen och Berätta, Leka, Läsa

Nya undersökningar visar att både läsförmågan och läsförståelsen har gått ner. Det gäller inte enbart pojkar som tidigare studier visat, utan även flickor. Nya undersökningar visar även att andelen föräldrar som läser för sina barn har minskat. Från att 70 procent av småbarnsföräldrarna för tio år sedan läste varje dag för sina barn, läser idag bara 35 procent av föräldrarna varje dag. Läsrörelsen startar därför tre nya projekt som syftar till att lyfta barns språk och läsning.

  • Plats för barn! är ett samarbete med Bok & Bibliotek i Göteborg. Åtta seminarier anordnas med experter, forskare, lärare och andra med kunskap och erfarenhet av läsande, lek och lärande och med erfarna journalister som moderatorer. Bland de medverkande i seminarierna märks bland andra uppfinnaren Håkan Lans, professor Mats Myrberg och Sara Lundberg, konstnär och barnboksförfattare.
  • En läsande klass är en satsning på att lyfta fram det stora problem som bristande läsförståelse innebär på initiativ av barnboksförfattaren Martin Widmark. Verktyg ska tas fram som underlättar lärarnas arbete med lässtrategier i undervisningen.
  • Berätta, Leka, Läsa startade som ett pilotprojekt i Strängnäs kommun 2009 där förskola och bibliotek arbetade aktivt med närläsning av böcker med barn upp till tre år för att nå föräldrar med kunskap om att språkstimulans ska börja tidigt. I projektet ingick två inspirations- och utbildningskonferenser för förskolepersonal som arbetade med de minsta barnen, en pedagogisk skrift för all personal och föräldrar och tre bilderböcker varav alla barn fick en.Under 2011/2012 projekterades en fortsättning tillsammans med förskolor och med länsbiblioteken i Örebro län, Västmanlands län och Sörmlands län för de tre länens kommuner. Detta ledde till en ansökan till Allmänna arvsfonden om ett treårigt projekt, som beviljades under våren 2013 med närmare 1,4 miljoner kronor för det första året och en kompletterande ansökan till PostkodLotteriet, som nu har beviljats. En inledande konferens anordnas den 27 augusti i Västerås, för politiker och tjänstemän från alla 31 kommuner, Att arbeta med närläsning bland så små barn i så stor skala har aldrig gjorts tidigare.

Läs mer om projekten här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s