Läsfrämjande: Små, fria bibliotek

Häromdagen fick vi på Länsbiblioteket i Örebro län positivt besked om statsbidrag för läsfrämjandeprojektet ”Små, fria bibliotek”.

Idén med små, fria bibliotek eller pop-up-bibliotek eller bokbytarhyllor är inte ny. När jag jobbade i Bromölla för en massa år sen lekte vi med tanken att ha en publik bokbytarhylla på biblioteket. Egentligen var det alla felinlämnade privata böcker som då kunde ha satt igång idén. Nu för tiden finns såväl ett telefonkioskbibliotek vid stationen och ett telelfonkioskgalleri på torget i Bromölla. Idéerna säkert upplockade från England.

Telefonkioskbibliotek från England

För några år sedan var Bookcrossing det nya svarta i bokbytarsammanhang och några bibliotek hakade på. Själv tyckte jag att det blev lite för mycket administration kring det hela, men vi hade en Bookcrossing-hylla vid universitetsbiblioteket i Örebro under några år och presenterade Bookcrossing i TV. På andra håll i Sverige har bibliotek jobbat t ex med tvättstugebibliotek (i Smedjebacken) och bokpåsar med läsgodis (i Huddinge). Den 16 maj inträffade årets stora bokbytardag med ungefär samma idébakgrund.

Och sen dök sen amerikanska vågen av Little Free Libraries upp!

Eftersom länsbiblioteket numer får del av de böcker som får statligt utgivningsstöd, så är det kvalitetslitteraturen som gäller i vårt läsfrämjande experiment där vi hoppas kunna sprida kvalitetslitteratur i samarbete med bl a föreningslivet och naturligtvis med kommunbiblioteken i länet. Det är tanken att de små fria biblioteken ska finnas i parker, i bostadsområdena, på järnvägsstationer och busshållplatser, kanske på vårdcentraler, konstgallerier och kaféer…
Ja, vi kommer att göra ett urval anpassat till platsen och sammanhanget. Tämligen traditionellt uppsökande biblioteksarbete alltså. Vi kommer uppmana folk att byta sina gamla, utlästa böcker med våra nya. Vi utgår från de tre första av Ranganathans bibliotekslagar:

  • Böcker ska användas
  • Varje läsare ska hitta sin bok
  • Varje bok ska hitta sin läsare

Till att börja med ska vi låta bygga ”bokholkar”!

Och ibland behövs det inga bokhyllor alls:

Den som vill se lite fler exempel på pop-up-bibliotek och Little Free Libraries är välkommen till min Pinterest Pin Board Pop Up & Free Little Libraries.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.