Att hantera den dynamiska kontrasten mellan tradition och förnyelse

Regionbibliotek Stockholm har gett i uppdrag till forskaren och läraren på Södertörns högskola, Pamela Schultz Nybacka, att skriva en rapport utifrån  Regionbibliotekets Projekt Kompetensen, Att hantera den dynamiska kontrasten mellan tradition och förnyelse.  Hon har undersökt bibliotekets möte med en förändrad omvärld och bibliotekariernas engagerade sökande efter grunden för den professionella kompetensen. Bilden som träder fram är behovet av en bibliotekarie som inte bara är kompetent, utan också uppvisar klokskap inför en tvetydig verklighet.

”Sammantaget tyder studien på att det inte är ett enda skifte inom biblioteksvärlden, från ett tillstånd till ett annat, utan att biblioteken agerar i ett dynamiskt kraftfält och på en och samma gång hanterar dubbla verkligheter. Det är alltså inte fråga om en rörelse från tradition till innovation, utan om en parallell utveckling av tradition och innovation.”

Ladda ner rapporten här!

One comment

  1. Hm, låter lite märkligt. ”Dubbla verkligheter”? Rent filosofiskt, en ren omöjlighet. ”En parallell utveckling av tradition och innovation”? Att traditionen utvecklas… men innovationen? Nej jag köper inte det resonemanget. Läs Giddens teorier om modernitet istället, det förklarar saker och ting på ett betydligt enklare sätt. Dvs att allt förändras, hela tiden. Men på olika sätt. På 1960-talet revs hela centrala Malmö, och därmed den tradition som fanns i de gamla husen. Idag skulle man inte göra så. Kanske har vi lärt oss något av tidigare misstag, i bästa fall 😉
    /Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.