Har gymnasiereformen påverkat gymnasiebiblioteken?

Nej iaf, inte än, enligt Malin Bennison som undersökt gymnasiebibliotekens integrering i undervisningen efter 2011 års gymnasiereform och skollagsändring i sin nya B/I-uppsats Fick gymnasiereform och skollagsändring 2011 några konsekvenser? 

Det är nedslående, konstaterar Bennison, att inse att den nya gymnasiereformen hittills inte har lyckats följa upp den nya skollagen och göra skolbibliotekets roll klar och tydlig för skolans största arbetsgrupp, lärarna.

Till slutsatserna (min kursiv)

  • De flesta lärare använder inte skolbibliotekarien eller skolbiblioteket alls i sin undervisning.
  • De lärare som använder skobiblioteket i undervisningen gör det på ett sådant sätt att det är tydligt att skolbiblioteket ses som en friliggande resurs som de kan  använda i undervisningen om de vill.
  • Lärarna anser att biblioteket saknar de fysiska förutsättningarna för att vara en naturlig del i undervisningen.
  • Ytterst få lärare har ändrat sin användning av skolbibliotek och/eller skolbibliotekarie efter implementeringen av den nya skollagen och gymnasiereform 2011.
  • Lärarna koncentrerar sin undervisning på ämneskunskaper och ser inte alltid de delar av målbeskrivningen som handlar om informationskompetens.
  • Övriga delar av informationskompetensen ser lärarna  inte och lämnar därför eleverna utan handledning i dessa moment. Detta i kombination med att det används uttryck i skolans styrdokument som liknar de som används inom biblioteks- och informationsvetenskapen men inte fullt ut stämmer överens med den utveckling som skett gör att lärare och skolbibliotekarier har svårt att mötas i ett samförstånd om hur skolans mål skall tolkas.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.