Att föreställa sig framtidens akademiska bibliotek

Brukarmedverkan och engagemang från användarna är framgångsfaktorer när University of Maryland arbetar med att ta fram idéer för hur framtidens akademiska bibliotek bör se ut.  Bla har de tagit stöd av forskare och studenter i allt från arkitektur till etnologi. Projektet heter Imagining the academic library of the future, läs rapporten här.
Det som sker i USA brukar ske även i Sverige. Det som sker på de akademiska biblioteken brukar också påverka arbetet på folkbiblioteken.

Via InnoBib

3 comments

 1. Du gör minst sagt intressanta krumsprång, från Maryland via hela USA till svenska folkbibliotek!
  ”brukarmedverkan” eller som det oftast kallas i Sverige, ”kundmedverkan” finns ju redan här. Maryland har knappast uppfunnit hjulet.

  Jan

 2. Jag menar att de uppfinner ett hjul som förhoppningsvis fungerar för dem och som kanske skulle fungera – om inte annat som inspiration – för andra. Brukarmedverkan på folkbibliotek är inget nytt koncept men jag menar att biblioteken måste öva sig i det och på flera plan. Jag tycker inte att det räcker med att t ex ställa sig positiv till inköpsförslag.
  Sen kanske det är enklare att genomföra brukarmedverkan när ens målgrupp är hyfsat väldefinierad (studenter, lärare) än den diffusa allmänheten.
  När Aarhus bygger nytt bibliotek/mediecenter har man involverat invånarna i planeringen på ett intressant sätt – om det sedan får till resultat att invånarna känt sig delaktiga eller ej återstår att se. https://peterals.wordpress.com/2009/06/30/1515/

  Införandet av Dewey på folkbiblioteken är ett exempel på det sista påståendet. Det har dock inget med brukarmedverkan att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s