Att söka i bibliotekskatalogen kan vara konst

Närhelst en biblioteksbesökare gör en sökning i bibliotekens kataloger medverkar hen till att skapa ett konstverk. Iaf i Teton County Library i Wyoming i USA. Konstprojektet heter Filament Mind.

Var enda en av de tusen fiberoptiska trådarna motsvarar en sifferkod i Dewey Decimal systemet. När en sökning görs skapas konst:

Och i Danmark håller man på med det närbesläktade INFO-ART, en applikation där sökningarna i katalogen visualiseras interaktivt (Tack Rasmus Fangel Vestergaard för tipset!)

Info-Art är utformat grafiskt och symboliskt som en rad ”DNA-strängar” med tillhörande informationscirklar som ändras och skiftar form. . DNA-strängarna visualiserar det unika ’liv’, som varje enskild sökning representerar. Genom innehåll och uttryck väcker det nyfikenhet och inspiration hos biblioteksbesökarna.  Applikationen visar  bl a de senaste sökningarna i bibliotekets databaser. Genom att trycka på cirklarna i DNA-strängarna får användarna information om relaterad data, som knyter an till varje sökning.

Anneli Börjesson, på Region Skåne, påpekar att konstnären George Legrady gjort en liknande installationer på biblioteket i Seattle. T ex den här ”Making Visible the Invisible” som visar mediecirkulationen på bibblan på ett läckert sätt.

Alla de här påminner starkt om de visualiseringskonstverk som Jonathan Harris och Sep Kamvar hållit på med tidigare som t ex ”We feel fine” eller deras installation ”I Want You to Want Me”:

Eller försfattarsökningsfunktionen i Gnod. Testa själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.