Tunnelbanebiblioteket i New York

New York Public Library vill  göra reklamannonserna i tunnelbanan till något kul och underhållande. Därför erbjuder de New York-borna något vettigt att göra på tunnelbanan i stället för som vanligt titta rakt ut i luften.

Tunnelbaneåkande New York-bor  får ett gratis e-bok att provläsa på väg till jobbet eller skolan. När de  läst färdigt får de information om de närmaste biblioteken så att de kan gå dit,  låna boken och läsa klart.

Konceptet påminner om tunnelbanebiblioteket i rumänska Bukarest, som har ungefär samma koncept.

Eller varför inte e-boksutlåning på perrongen i danska Køge, som jag skrivit om här.

Det gemensamma för de här tre exemplen är att de kan ses som en del av folkbibliotekets planerade utåtriktade, uppsökande verksamhet. Det skiljer sig, enligt min mening, från t ex folkbiblioteket i Bexar County, Texas, USA som har fokus på nedladdning av eböcker och tillgång till eboksläsare men just inget annat, som jag tror är ett feltänk, bl a med tanke på utvecklingen av smartphones etc. Skolbibliotek kanske det skulle fungera på, men jag tror också att det behövs textmässig back-up även på skolbiblioteken i form av tryckta pappersböcker.
Det visar naturkatastrofer som Sandy och Christine. Det visar alternativa rörelser som OccupyWall Street-rörelsen, där finns inga e-böcker Fast det kanske inte stämmer. I Dublin, Irland, har streetart-konstnären Littleman satt upp affischer med QR-koder till fria eböcker som Iliaden och Grimms sagor. Det skulle kunna vara exempel på bibliotekets gerillamarknadsföring – men det är inget bibliotek, det är en lyktstolpe (tror jag). Testa gärna QR-koden på fotot, det fungerar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.