Folkbiblioteket som inkubator

Library as Incubator Project logotypeDet amerikanska The Library as Incubator Project har till uppgift att att främja och underlätta kreativt samarbete mellan bibliotek och konstnärer av alla slag, samt att verka för bibliotek som inkubatorer för konst.

Projektet har hållit på i ungefär ett år. Eftersom de sätter skapande och kreativitet så känns inkubatorprojektet som en del av maker/hacker-rörelsen som jag skrivit om här och här. För den som är intresserad att följa maker-aktiviteter på amerikanska bibliotek finns en Facebook-grupp: MakerSpaces and the Participatory Library. Mer läsning? Makers: The New Industrial Revolution/ Chris ”Long Tail” Anderson.

Om jag förstått det hela rätt så handlar biblioteket som inkubator om att etablera arenor för möten mellan konstnärer och allmänheten för gemensamt skapande och upplevelser.Det kan handla om ”maker spaces” som Oak Park Public Library Idea Box eller  New New Yorkers Program – ett samarbete mellan Queens Museum of Art och Queens Library som erbjuder konstkurser för nyanlända invandrargrupper i stadsdelen Queens i New York.  Biblioteket i engelska Lancasters satsning på biblioteket som musikarena som ett sätt att vitalisera musikavdelningen är ett annat exempel: Get it Loud in Libraries.

På projektets webbplats kan du få inspiration till nya aktiviteter på ditt bibliotek. Här finns också en verktygslåda med exempel på kreativa metoder du kan grotta ner dig i. Projektet bjuder också in bibliotek runt om i världen att bidra med fler goda exempel.

I danska Kulturstyrelsens (tidigare Bibliotek og Medier) rapport från 2010 presenterar författarna Dorte Skot-Hansen, Henrik Jokumsen och Casper Hvenegaard Rasmussen en uppdaterad version av den biblioteksmodell som Dorte Skot-Hansen tidigare tagit fram – den med bibliotekens fyra inriktningar, ni vet: kulturcenter, kunskapscenter, informationscenter och socialt center. Den nya versionen utgår från begrepp som erkännande och erfarenhet, innovation, empowerment och engagemang.
Jag menar att det är ganska enkelt att föra in folkbiblioteket som inkubator (=kuvös) för skapande, delaktighet, upptäckande och upplevelser med och mellan allmänhet och konstformer – eller som en plats för det demokratiska samtalet i tankemodellen.
Jag menar att folkbiblioteket som inkubator inte är en ”ny trend som biblioteken slaviskt följer” – det är ett sätt att bedriva folkbildning 2012. Etablera därför samarbete med studieförbunden på orter där de är aktiva, samarbeta med Komtek där det finns. Annars ta egna initiativ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.