Peters fredagskrönika: Böcker som konst

När en kulturell artefakt förlorar ett värde i sin användning fylls det ofta med ett nytt, ibland estetiskt värde. Ta t ex gamla vagnshjul av trä. Från att ha varit förutsättningar för att hästdragna vagnar skulle röra på sig används de nuförtiden mest till prydnadsobjekt i trägårdar eller stämningshöjare i rusktika pubmiljöer alternativt i pizzerior på landsbygden.

Funktionaliteteten ersätts och laddas med något nytt. Ett annat intressant exempel är när gårdagens teknologi går samma väg och blir konstnärsmaterial. Vad ska man gör med sina gamla VHS-band? Jo naturligtvis är de konstnärsmaterial.

Installationen av Noah Scalin heter ”Dead Media”.

Läsning och böcker har varit ett område för bildkonsten sedan antiken.

  

Det som sker nu är att boken och läsandet i konsten förändras från att vara en symbol för en dold kunskap till att bli ett konstnärsmaterial i sig. Ett material som också innefattar artefaktens symboliska innehåll: lärdom, drömmar, makt etc.

Så här kan det se ut när boken reduceras från sitt textmässiga och innehållsliga sammanhang och blir ett verktyg för konstnären:

  • Eller

  • Eller som Tom Bendstens boktorn:

Ni förstår poängen. En sökning på Book Art i Pinterest eller Google ger många fler exempel på böcker som degraderats från att vara bärare av ett kunskaps- eller upplevelsemässigt innehåll till att bli artefakter och symboler som kan användas i andra konstnärliga sammanhang.

Bokryggspoesi

Bokryggspoesi är något helt annat. Det är som kylskåpspoesi men här är det boktitlarna som används för att skapa ny konst. Jag tvekar inte att kalla det konst eller skapa. Det skulle vara kul att ha det som en tävling, typ stand-up poetry, utifrån säg, de kulturrådsstödda böckerna. Utmana varandra på biblioteken, utmana era besökare! De kanske tom blir så nyfikna på innehållet i böckerna att de lånar hem dem av bara farten och läser.

Här är mitt bidrag från den senaste sändningen från kulturrådet!

En annan närrelaterad företeelse är att gestalta ett bokomslag och sen fotografera det.
Något som man också kan utmana kollegor och besökare att göra:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.