Den lekande människan

”Om folkbiblioteken i Sverige har föresatsen att engagera barn, och framför allt ungdomar (eftersom de kan vara en svårflirtad målgrupp) iden lässtimulerande verksamheten så skulle de vinna på att rikta in sig på barns och ungdomars eget skapande och lek och låta unga bli mer delaktiga på alla plan. De borde också definiera sig själva som en kulturinstitution med fokus på barnens och ungdomarnas fritid i stället för att lägga huvudpunkten vid samarbete med skola och utbildning. Ett sådan förhållningssätt kan bidra till barn- och ungdomsbibliotekens överlevnad.”
Carolina Thelin i B/I-uppsatsen (Lund) Homo Ludens – Om eget skapande och lek i bibliotek.

Rutchbanan på barnavdelningen i Hjörring

2 kommentarer

  1. Jag håller inte med masteruppsatsskribenten om vikten av att inte samarbeta med skolan – jag tror istället på ett fördjupat samarbete. Men det är bara en åsikt.
    Vad tycker du om uppsatsen Peter, är den vederhäftig? Bibliotekarie Anne Katrine Eriksson har kommenterat den så här (vilket gör att jag undrar om masterskribenten har gjort intervjuer): ”Men det är tråkigt att författaren drar slutsatser som hon inte har belägg för. T ex att Bubblan saknar el, uppkoppling och digitala verktyg, när den både har el och innehåller två iPads full med lekfulla appar som använts för att rita, skapa film m m.”

  2. Jag menar att det är slutsatserna om barn och ungas eget skapande och delaktighet som förutsättning för deras engagemang och intresse för bibliotek som plats, verktyg och inspirationskälla som är relevant. Det har förresten inte med ålder att göra – det gäller nog alla.
    I det perspektivet känns detaljfel som att Bubblan skulle sakna el inte så viktiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.