Banned Books Week (US) och i Sverige

I början av oktober – vi skulle kalla det vecka 40 – firar uppmärksammar våra amerikanska bibliotekskollegor de förbjudna böckernas vecka. Banned Books Week är ett årlig kampanjvecka som 2012 genomförs för det 30:e året. Det sker en rad aktiviteter på amerikanska bibliotek, bl a högläsning ur förbjudna böcker.

Bland de mest ifrågasatta och borttagna boktitlarna för 2011 fanns Hunger GamesDen absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian, Alltid Alice, Dödssynden (To Kill a Mockingbird) och naturligtvis Aldous Huxleys Du sköna nya värld.

2012 lär listan toppas av 50 Shades of Grey. (Kolla gärna in min Pinterest Pin Board om 50 Shades of Grey)

Kollegorna på Craighead County Jonesboro Public Library bidrar till kampanjen med en film!

Deras andra filmer hittar du här.

Samtidigt i en annan del av världen blir en av de allra mest klassiska tecknade serierna utrensade från ett svenskt bibliotek. Tintinböckerna ger en nidbild av afrikaner och har ett kolonialt perspektiv enligt DN: Kulturhusets konstnärlige ledare kastar ut Tintin. Jag antar att andra klassiker som kolonialisterna Babar, Ture Sventon och Robinson Crusoe för att inte tala om självaste Pippi Långstrump ligger illa till. För att inte tala om Tolkien…

I USA tar biblioteken bort böcker från sina hyllor för att bigotta biblioteksanvändare kräver det. I Sverige är det bibliotekspersonalen själv som förbjuder böckerna.

En kommentar

  1. Ett av problemen med att gallra böcker pga åsikter är att man då får gallra allt – alltid är det någon som kan känna sig kränkt eller påhoppad. Nej – behåll böckerna och diskutera innehållet istället! Varför upplever jag Tintin som rasistisk – varför inte. Det är oändligt mycket fruktbarare än att stoppa ner det i en låda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.