Att bygga partnerskap – en strategi för framgångsrikt biblioteksarbete

Visst är det så att många bibliotek redan nu samarbetar  med externa partners, lite ad hoc, sådär.  Vi har det ju i vår svenska bibliotekslag. Och visst, det räcker med att man har ett samarrangemang med ett studieförbund eller att man finns med i en fjärrlånekedja för att uppfylla lagen. Men samverkan och partnerskap som strategisk och långsiktig utvecklingsmetod finns det kanske inte så mycket av. I samarbete med kommunbibliotek och studieförbund och nordiska motsvarigheter testade vi strategisk samverkan i projektet Rum för bildning som avslutades i vintras. Projektbloggen finns fortfarande kvar ett tag.

Det danska utvecklingsprojektet Ud af boksen! har utgått från att partnerskap och samarbetsdriven innovation är en av de mest fruktbara metoderna att säkra och utveckla bibliotekens betydelse för samhällsutveckling. Projektet genomfördes i samverkan mellan Borgerservice og Biblioteker Aarhus, Roskilde Bibliotekerne och Roskilde Universitet och  avslutades vid månadsskiftet juni/juli.
I projektet har man konstaterat att det är väldigt får bibliotek som har har en strategiskt och professionellt  förhållningssätt till ett aktivt partnerskapsarbete.  För att ge stöd till bibliotek som vill utveckla sin verksamhet i vinna/vinna-stil med andra institutioner, företag och organisationer presenterar man en rad åtgärder och verktyg. Under rubriken ”Byg Partnerskabet” har projektet tagit fram en en guide för biblioteksutveckling genom partnerskap, en verktygslåda,  och en övergripande webbplats som ska ge kunskap och inspiration till bibliotekens strategiska partnerskapsarbete. Har du inga egna idéer hur du  ska börja kan du  bli inspirerad av goda exempel.

I Sverige då?
juni släppte Svensk Biblioteksförening en rapport om hur kommunerna kan öka efterfrågan på bibliotekstjänster. Rapporten heter ”Framgångsrik biblioteksverksamhet” och kan laddas ner från föreningens webbplats. Vägen till framgångsrika bibliotek går enligt föreningen genom att huvudmännen satsar mer resurser (=pengar) på verksamheten. Medicinen för att öka antalet utlån och antalet besökare är större anslag.

Att öka bibliotekens anslag är en lösning som borde fungera om vi levde i den bästa av världar. I en värld där ökad utlåning och ökat besöksantal är de framgångsfaktorer som biblioteken ska använda sig av. Men nu gör vi inte det.
Det kan t o m finnas kommuner som inte alls är intresserade av att efterfrågan på bibliotekstjänster ska öka när kostnaderna ökar. Ett exempel är att biblioteket begränsar åtkomsten till e-böcker.  Den mest kritiska faktorn är dock personalkostnaden (karlhenrikpetterson om Baumols dilemma: ”Eftersom en stor del av de personalintensiva jobben i samhället är koncentrerade till offentlig sektor – i vård, omsorg, utbildning, kultur etc – kommer de ekonomiskt kärva tiderna ständigt att bli värre för de statligt och kommunalt finansierade institutionerna”). Det är bl a därför ”meröppna” bibliotek är så intressanta. Inom den givna ekonomiska ramen kan kommuninvånarna få åtkomst till biblioteksverksamhet som kanske uppskattas mer än den traditionella. Och det utan att anslaget ökas.

Med tanke på den ekonomiska krisen som går som ett spöke genom Europa anar jag en klockartro i att drömma om ökade anslag från kommuner eller staten. Jag har själv hört en högt uppsatt statlig beslutsfattare och utredare klart och tydligt säga att det blir inga fler offentliga medel till kultur. Det kulturen och biblioteken måste gör i stället är att utveckla ett kreativt, entreprenöriellt synsätt och inte minst: Tänk utanför bibliotekens trygghetsbox!

Det jag är ute efter handlar om att bibliotekens företrädare kan välja ett passivt-aggressivt förhållningssätt till strategierna för att vara framgångsrika och göra sig till offer för omständigheterna: Det är politikernas fel att verksamheten blir eftersatt eftersom de inte förstår att de måste ge oss mer pengar. Eller så kan biblioteksföreträdarna ta makten över sin egen situation. I alla fall försöka. Biblioteken i t ex Örebro län omsätter i runda slängar 105 miljoner kronor per år – jag tror inte det är pengarna som saknas, det är idéerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.