Vad kan biblioteken låna ut?

Nyheten om sko-biblioteket i Jordbro fick mig att fundera över vart går den bortre gränsen för det som är möjligt att låna ut på bibliotek. Ordet jag letar efter är delningsekonomi.

Saker som ska konsumeras som mat, sprit, cigaretter, bensin, glass, pengar, biljetter, sexleksaker och tid tror jag är svårt att låna ut på bibliotek – med tanke på att ett lån förväntas lämnas tillbaks på ett eller annat sätt. E-böcker kan man ju enligt experterna heller inte låna ut, bara kopiera. Inte heller byggnader eller mark – dvs själva huset, däremot t ex rätten att vistas i huset under en viss tid. Ett toalettbesök (toanyckel) kan lånas ut, men däremot knappast toalettartiklar. Myror eller andra skadedjur tror jag heller inte har någon efterfrågan även om vägglöss i biblioteksböcker numer kan lånas hem ofrivilligt iaf i Kanada.

Målarböcker och böcker med klistermärken är inte heller optimala på bibliotek.

Men jag kanske är fördomsfull. Fördomar kan lånas ut (se nedan), liksom idéer och kunskap.

Jag har för mitt eget nöjes skull gjort en lista på det som kan lånas ut – där det funnits en uttalad efterfrågan från brukarna –  förutom traditionella informationsbärande biblioteksmedier som pappersböcker, tidningar och tidskrifter, ljud- och talböcker, CD- och DVD-skivor, etc. Det här är alltså saker som redan lånas ut på bibliotek runt om i världen.
Listan kan upplevas som obehaglig läsning för känsliga bibliotekspuritaner som härmed avråds från fortsatt läsning.

Konst
Artotek finns t ex på Oxelösunds bibliotek. Här kan man låna hem tavlor av t ex Slas, fast borde de inte avbildas i katalogen också eller sätter BUS käppar i hjulet?

Leksaker
I Danmark har det funnits Legetek på biblioteken sen 1980-talet. Idagsläget finns det ca 40 Legetek, som det här i Esbjerg.
Lumabiblioteket i Hammarby sjöstad i Stockholm samarbetar om att låna ut leksaker med Retoy.

Kläder
Kanske inte alltid en permanent folkbiblioteksverksamhet, men modellen (!) är tagen därifrån:
”Med lånekort kan du tillfälligt uppgradera garderoben och kanske också verktygslådan och sportutrustningen.” Umeå klädbibliotek.

Lånegarderoben – Sveriges första klädbibliotek på Kulturhuset, 2010 – Stockholms Stadsmission.

Utklädningskläder finns fr a för barn på flera bibliotek, men man få oftast inte ta med dem hem.

Verktyg
Verktyg till utlån finns t ex på Berkeley Public Library i Kalifornien. Verktygen är också sökbara i katalogen, som t ex den här mattkniven som man kan få låna.
En inte komplett lista över verktygsbibliotek finns här.

Fiskeutrustning
Om du befinner dig  på besök i Grand Rapids i Minnesota och upptäcker att du glömt fiskeutrustningen hemma – så är biblioteket räddningen!

Elmätare – finns lite överallt

Cyklar finns till utlåning t ex i Helsingborg

Bouleklot kan man låna på bl a Kortedala och Gamlestadens bibliotek i Götebrog.

Gångstavar finns lite överallt

Paraplyer finns lite överallt, t ex Kinda

Metalldetektorer finns att låna på Gotlands bibliotek (just kidding!) men väl på Hirtshals bibliotek i Danmark enligt Børge Søndergård.

Läsplattor 
Mia på Bibblan Svarar: ”Jag har letat runt en del på Internet och biblioteks hemsidor för att se vilka bibliotek som har läsplattor och hittar bland annat Göteborgs stadsbibliotek, Sandvikens bibliotek, Åtvidabergs bibliotek, Växjö bibliotek, Karlsborgs bibliotek, med flera som har läsplattor för utlån.”

Musikinstrument
Förr i tiden fanns det en flygel man kunde låna en halvtimme i taget på Lunds stadsbibliotek, men man fick inte ta med den hem.

Varför inte låna en Yamaha-keyboard eller en röd el-bas nästa gång du är i danska Sakskøbing.

Fördomar
Jag har själv testat konceptet låna en fördom och Levande bibliotek vid fler tillfällen och det fungerar alldeles utmärkt.

Experter
Visst, i Sverige kan man få advokathjälp och energirådgivning på en del bibliotek. Karrlärbiblioteket  är en variant av Levande bibliotek som finns på på biblioteket i Nørrebro i Köpenhamn. Här kan arbetslösa ungdomar låna en yrkesverksam person som kan ge råd och berätta om vad ungdomarna kan bli.

Husdjur
I USA finns den del projekt som går ut på att man barn ska stimuleras till läsning genom att läsa högt för sitt husdjur. Vad gör man om man inte har en hund att läsa för och med. Jo man lånar den på biblioteket!

Blodtrycksmätare
T ex Esbjergs bibliotek

Kikare
Kan man låna på Söderhamns bibliotek: ”Nu finns ett 20-tal, nyinköpta kikare för utlåning på stadsbiblioteket, och lånar, ja, det gör du med hjälp av ditt lånekort. Skulle en vanlig kikare ändå inte tillfredställa behoven finns det alltid tubkikare att låna på biblioteket sedan tidigare.”
Stjärnkikare finns i t ex norska Frogn och på KøgeBibliotekerne – även i katalogen.

Trädgårdsredskap
Vancouver Tool Library lånar gärna ut en kratta! ”We are motivated by a vision of our community empowered by the tools and skills needed to transform their homes and communities into vibrant spaces that reflect a commitment to sustainability”

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.