Om yrkesetik på folkbibliotek

I sin pinfärska B/I-uppsats ”Ibland känner jag att jag vacklar”- yrkesetiska gråzoner på folkbibliotek menar Angela Jaconelli Lind att det är viktigt att den lokala arbetsplatsen har gemensamma yrkesetiska riktlinjer och en dialog om etiska avvägningssituationer.  Den biblioteksanställda ska känna att hen har stöd i etiskt svåra avvägningssituationer både före och efter att ett beslut har fattats. Om det stödet är svagt eller obefintligt menar författaren att risken för osäkerhet i det professionella agerandet ökar. När den professionella osäkerheten ökar, ökar också risken för att låntagarnas integritet skadas samt att bibliotekspersonalens arbetssituation upplevs otillfredsställande.

Intressanta slutsatser från undersökningen:

  • ”Den yrkesetiska medvetenheten hos bibliotekarierna är tämligen låg… Allmän etik och yrkesetik särskiljs inte och man har inte funderat så mycket på om biblioteksområdet har sina egna etiska problem. Detta innebär nödvändigtvis inte att intresset för yrkesetik bland bibliotekarier är lågt.”
  • ”Att yrkesetiska riktlinjer just är ett stöd för hur man ska agera i sin yrkesroll verkar inte stå helt klart. Det skulle därför behövas en grundlig diskussion om yrkesetik i allmänhet och biblioteksetik i synnerhet…”
  • ”Bemötandet verkar vara det centrala i yrkesutövningen och det är särskilt tre områden kring det som kan urskiljas; viljan att behandla alla lika, att hantera olika typer av människor samt att sätta gränser. På ett sätt är bemötandet viktigare än själva informationsförmedlingen. Man kanske inte hittar relevant information alla gånger, men det beskedet ska ges på ett etiskt korrekt sätt även det.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.