Gästbloggare: Katarina Michnik

Folkbibliotek i samarbete

Katarina MichnikSom doktorand på BHS, Bibliotekshögskolan i Borås, har jag fått privilegiet att ägna fem år av mitt liv åt att studera dels vilka förväntningar som ställs på folkbiblioteken av lokala beslutsfattare, av lokala kulturaktörer och av biblioteksprofessionen, dels hur folkbiblioteken uppfattar och reagerar på dessa formulerade förväntningar.

Ett led i detta arbete är att kartlägga de svenska folkbibliotekens situation, sedd ur de folkbiblioteksansvarigas perspektiv. Data till denna kartläggning har samlats in med hjälp av en webbenkät. I detta inlägg presenterar jag ett litet smakprov på denna studies resultat, genom att kort beskriva det samarbete i vilket folkbiblioteken deltar.

Samarbete är en oerhört vanlig arbetsform på de svenska folkbiblioteken. I min studie framkommer att endast 1 procent av biblioteksansvariga i de representerade kommunerna uppger att ”deras” folkbibliotek inte deltar i någon form av samarbete.

För den intresserade finns det en del skrivet om såväl bibliotekssamverkan gällande särskilda frågor eller satsningar som enskilda samverkansprojekt. Om ni vill ta del av utveckligen av ett aktuellt projekt av detta slag, rekommenderas Entré, ett samarbetsprojekt mellan folkbiblioteken i Sjuhärad. Projektet kan ni följa via blogg, Twitter eller Facebook. Samtidigt pågår mycket samarbete, formellt som informellt, i det tysta på folkbiblioteken runt om i Sverige.

I min studie gör jag en nationell kartläggning av svenska folkbiblioteks pågående samarbete genom att besvara följande två frågor:

1.    Vilka är de svenska folkbibliotekens externa samarbetspartners?
2.    Vad syftar det samarbete, som folkbiblioteken deltar i, till?

Fokus är riktat på det samarbete som sker mellan folkbibliotek och de samarbetspartners som inte består av andra (folk)bibliotek.

Det är viktigt att betona att det finns stora skillnader mellan förhållandena och därmed mellan förutsättningarna i de svenska kommunerna. Konsekvensen av detta är att folkbibliotekens arbetsuppgifter, potentiella samarbetspartners och utformade samarbete kan se olika ut i olika kommuner. Men samtidigt återkommer ett flertal av folkbibliotekens samarbetspartners i majoriteten av de kommuner som finns representerade i studien. I tabellen nedan presenteras topp-20 över de aktörer som folkbiblioteken uppges samarbeta med.

Hur ser det då ut vad gäller syftet med det samarbete i vilket folkbiblioteken ingår? Den vanligaste bakomliggande anledningen, som har angivits i mitt material, är anordnandet av en aktivitet. Detta innebär att folkbiblioteken organiserar, tillsammans med en eller flera samarbetspartners, en aktivitet som många gånger är kulturrelaterad. En sådan aktivitet kan bestå av allt från korta evenemang till programverksamheter som sträcker sig över längre tid. Orsakerna till folkbibliotekens delaktighet i samarbeten är dock oerhört många fler. Nedan presenteras de skäl till samarbete som återkommer i mitt insamlade material.

Fråga: Varför samarbetar folkbibliotek med andra aktörer?

Svar: I syfte för att…
►…anordna (kultur)aktiviteter.
►…utbilda eller informera – bibliotekets användare, samhällets medborgare eller sig själv.
►…arbeta läsfrämjande.
►…utveckla någon del av bibliotekets verksamhet eller en bibliotekstjänst.
►…marknadsföra eller informera om biblioteket.
►…erbjuda tjänster till extern part.
►…verka aktivt och/eller förmedla information i det lokala samhället.
►…bedriva uppsökande verksamhet.

Även om mitt material påvisar att vissa samarbetspartners och samarbetsområden är mer dominerande än andra, bör den oerhörda variation vad gäller folkbibliotekens samarbete betonas. Men denna mångsidighet är föga förvånande med tanke på folkbibliotekens breda uppdrag och kunskap.

”Samarbetet är ett sätt att tillgängliggöra all den kunskap som finns på ett bibliotek”
/uttalande hämtat från ett av svaren på webbenkäten.

Katarina Michnik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.