November 2015 – en dystopi för folkbiblioteken

Om man ska tro KB:s och SBC:s biblioteksstatistik så kommer det sista biblioteksbesöket på bibliotekslokal i Sverige att inträffa någon gång i november 2015. Iaf om den nuvarande trenden håller i sig och ingen gör något åt det.
Nationell biblioteksstrategi, någon?

Jag erkänner, som Mats Hernvall påpekat, att jag slarvade med det här blogginlägget. Men min poäng kanske gick fram  ändå. Man skulle, teoretiskt, kunna räkna ut när den sista besöket på ett svenskt folkbibliotek sker och när den sista boken lånas ut också för den delen. Så det blir dagens uppdrag för Bibblan svarar: När inträffar det sista biblioteksbesöket på ett folkbibliotek som vi känner det idag? 

4 kommentarer

  1. Hej Peter,

    Som ”odräglig besserwisser” måste jag kommetera att din extrapolering inte skär nollaxeln 2015 utan snarare nivån 64 000 000. Det gör iallafall den negativa informationen lite mera positiv..
    /Mats

  2. Inte så svårt att räkna ut. 2003 var antalet besökare c:a 70 miljoner. 2010 cirka 67 miljoner. Ett tapp på 3 miljoner på 7 år. I exakt samma takt så har vi en minskning på 30 miljoner på 70 år. 60 miljoner på 140 år. Då har vi ungfär 8 miljoner besökare kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.