USA:s första Fab Lab

När bibliotekens böcker blir digitaliserade i allt större omfattning – Zlatan-effekten, ni vet – varför ska man då planera in rad efter rad med bokhyllor på sitt bibliotek?  Borde det inte vara ett gyllene tillfälle för biblioteken att tänka om hur man ska använda sig av utrymmet som uppstår? Sådan frågor har man brottats med på amerikanska Fayettville  Free Library.

Det man testar här är att bygga ett Fab Lab (dvs ett fantastiskt laboratorium –  ”Fabulous Laboratory” – en samling maskiner som länkas ihop med någon form av mjukvara i syfte att skapa saker). Här kommer därför att bl a finnas en sån här 3-D-printer

Genom att bygga en plats för eget skapande får biblioteket möjlighet att tillhandahålla fri tillgång till en ny teknologisk landvinning för allmänheten. Ett FabLab är en utveckling av ett datorlabb. Det utvecklar och kompletterar befintliga bibliotekssamlingar. Det uppmuntrar till lokala innovationer, samarbete och utbildning.

Jag hör ett eko av R. D. Lankes: ”Bibliotekariens uppdrag är att förbättra samhället genom att underlätta skapande av kunskaper i samhället”

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.