Gästbloggare: Anette Mjöberg

Bibliotekens Michelin eller bibliotek som är värda att ta en omväg till

Anette Mjöberg

På besök i Ordrup bibliotek i Gentofte kommune i Danmark

 När Peter Alsbjer frågade mig om jag skulle vilja gästblogga hos honom tackade jag glatt ja till att lista upp några sevärda bibliotek som jag har besökt. Sedan började jag tänka efter.

Som boende i Skåne blir det oftast att jag reser till Danmark för att få inspiration. Under semestern är det också lätt att smita in på något bibliotek och ta en snabb titt. Maken har vant sig vid detta inslag och nu kan även han ha synpunkter på biblioteken. Under de senaste åren har mitt intresse för biblioteksbyggnader ökat och jag vet att om jag skulle byta yrke skulle jag önska att bli arkitekt och få rita bibliotek. Under ett av mina studiebesök i Holland fick jag veta att om du ska slå igenom som arkitekt i det landet skall du först rita ett bibliotek.

Men vad är det som gör att du fastnar för bibliotek? Är det den fysiska placeringen vid vattnet eller i ett shoppingcenter? Kanske den nyskapande verksamheten genomförd av kreativ proffsig personal där andra yrkesgrupper ingår. Kan det vara att bibliotekets väggar är av glas och alla fräcka designmöbler i neonfärger? Att ett café, fritidsgård, äldreboende, simhall eller utställninghall är i kombination med biblioteket? Att biblioteket påminner om en flygplats och att barnavdelningen mer liknar en lekplats än ett bibliotek? Eller kanske att biblioteket är placerat i en gammal lokal som rustats upp på spännande sätt som t.ex. Garaget i Malmö? Att den nya tekniken finns och används förpackad i snygg design? Eller antagligen är svaret en kombination av flera faktorer?

Mitt stora favoritbibliotek är Hjörring bibliotek i norra Danmark. Den röda tråden som löper igenom biblioteket både fysiskt och verksamhetsmässigt är spännande och bryter mot de räta linjernas tyranni! Stimulerande att se hur den röda tråden används som informationsdisk, portal, skyltbord, utställningsyta, sittplats eller som viloplats. En hörna för VIP personer som i detta fall betyder Very Important Parents  är en kul idé också. Jag uppskattade också ytan med de äldre mörka skinnfåtöljer som en spännande motvikt till den moderna inredningen. Ett antal herrar verkade föredra att sitta i denna mer traditionella biblioteksdel.

Därefter kommer Delfts folkbibliotek DOK i Holland som är ett bibliotek med råa betongväggar i kombination med färgsprakande neonfärger i bl.a. inredningen. Här fanns många väl genomtänkta lösningar i bibliotekets fysiska planering och deras scen med möjligheter till direktsändningar i tv och radio imponerade. De mindre barnen kan njuta av miljön i det Blå rummet (blå väggar och blå matta) fyllt med bilderböcker. Vi fick också kika in den dåvarande chefen Eppo van Nispens rum som visade sig vara ett rum fyllt av kreativt kaos. Vi som lyssnade på Eppo en tidig morgon under en Halmstadkonferens minns hans mantra: Library is fun.

Nästa favorit är Entressebiblioteket i Esbo, Finland. Ett bibliotek som jag inte glömmer i första taget också med häftig färgsättning och stora ytor. Just möjligheten att anpassa lokalen yta till olika behov och verksamheter betonades här. Fritidsledare fanns anställda på ungdomsavdelningen och det lutande sagorummet där golvet är täckt av en modern ryamatta ser lockande ut att rulla nerför. Detta visade barnbibliotekarien med stor glädje och vi fick prova själva. Intressant är att både Hjörring och Entresse är placerade i stora shoppingcenter.

Favoritbibliotek som jag har besökt:

 1. Hjörring bibliotek, Danmark
 2. DOK Library Concept Center i Delft, Holland
 3. Entressebiblioteket i Esbo, Finland   
 4. Ordrup bibliotek, Danmark  
 5. Bibliotek 10  Helsingfors  
 6. Amsterdams nya huvudbibliotek  OBA Openbare Bibliotheek Amsterdam Holland
 7. Heerhugowaard bibliotheek, Holland  
 8. Gentofte folkbibliotek, Danmark
 9. Koldingbibliotek Danmark
 10. Nacka Forum  
 11. Halmstadstadsbibliotek
 12. Kulturvaerftet, Helsingör Danmark   
 13. Mariehamns bibliotek, Åland  
 14. Malmö Stadsbibliotek
 15. Ålborg bibliotek Danmark    
 16. Greve bibliotek Danmark   

Men vad är det som gör att jag just uppskattar och minns dessa bibliotek så mycket.

Finns det något mönster ? På skoj har jag gjort en annan indelning av dem.

Bibliotek i gamla lokaler som förnyats:

I Danmark finns flera bibliotek som renoverats eller möblerats om tex Ålborg, Greve, Gentofte, Silkeborg och Slagelse.  Ett annat är Blågårdsplads bibliotek i Köpenhamn som vitaliserat sina gamla lokaler men också har intressanta barnavdelningar. Här kan alla få inspiration till nya idéer eller projekt till verksamhet eller inredning som passar till oss som inte får möjlighet att bygga nya flaggskepp. Blågårdsplats har med små medel skapat ett oerhört piggt personligt bibliotek i en krävande stadsdel i Köpenhamn. Ett exempel är det rosa flickrummet som flickorna själva har fått inreda för att få en möjlighet till lugn och ro utan stökiga bröder eller andra pojkar omkring sig. Flickorna valde själva färgen medvetet med tanke på att det skulle avskräcka pojkar från att vilja komma in. Här finns också fantastiska skyltgavlar med olika motiv som stärker möjligheterna att hitta rätt hylla utan att behöva fråga personalen. Ligger på gångavstånd från Köpenhamns järnvägstation.

Arkitektoniskt vackra bibliotek

Gentofte bibliotek, Danmark

Amsterdams huvudbibliotek

Nordens Hus, Reykjavik, Island

Mariehamns bibliotek., Åland

Vackra bibliotek i vacker omgivning:

Malmö stadsbibliotek

Halmstad stadsbibliotek

Lomma bibliotek

Tekniska biblioteket TU, Delft, Holland

Bibliotek som är placerade i oväntade sammanhang.

En annan favorit i Danmark är Ordrup bibliotek som är det centrala rummet i en kombinerad idrottshall. En spännande lösning är med idrottshallar på båda sidor med direkt insyn ner till idrottshallarna. Idrottstemat genomsyrar hela biblioteket där barnen kan krypa under, mellan och på hyllorna. Just lösningen med hyllorna som har dynor i klara färger längst upp är oväntat och ger besökarna många möjligheter att använda hyllorna till att sitta -ligga eller hänga på. Personalen vill att biblioteket ska förstärka sin identitet just genom att barnen kan tex  krypa genom hål i låga bokhyllor.. Skämtsamt kan säga att både personalen och vuxna låntagare håller sig i form genom att klättra upp på stegar för att nå vissa böcker. Ett perfekt sätt få väntande föräldrar att kunna sitta och bläddra lite medan de kan se på hur barnen tränar och samtidigt slipper ljudnivån. 

Det mest spännande barnbibliotek som jag besökt är i en gammal kvarn fylld med gammal utrustning och kvarnhjul med rinnande vatten i Rozzano, utanför Milano. Mulle Meck har väl aldrig känts så närvarande som här. På en smal bro kan besökarna stå och studera hur det gamla kvarnhjulet drivs av det forsande vattnet.  http://www.cascinagrande.it/welcomeragazzi.htm

Arabiastrandens närbibliotek i Helsingfors är placerad i den gamla Arabiafabrikens hall.

Vad som skiljer det från andra bibliotek, är att en trappa ner ligger en outlet med försäljning av finskt porslin och textil. Det var skojigt att vara inne i biblioteket och samtidigt kunna titta in på försäljningen av t.ex. Muminvaror genom fönster i golvnivå. Givetvis avslutade jag biblioteksbesöket med några inköp där. 

Framtida spännande biblioteksbyggerier: Ett tidens tecken är att placera dessa om möjligt vid vatten:

Bibliotek jag skulle vilja besöka:

Högst upp på listan är Singapores bibliotek som jag bara hört föredrag om. Det finns många bibliotek i USA som jag skulle vilja besöka t.ex. barnavdelningen på Cerritos Public Library, Salt Lake City Public Libray ( SLCPL) och ImagiOn ett kombinerat barnbibliotek/museum och teater. I Egypten skulle jag besöka Alexandrinabiblioteket och i Spanien gärna kulturhuset Alhondigas Bilbao Mediateka. Givetvis också ett besök på Centre Pompidou i Paris.http://keskustakirjasto.fi/sv/2011/08/24/alhondiga-bilbao-mediateka/

Inom IFLA International Federation of Library Associations finns två sektioner som berör ämnet. En sektion är Library Buildings and Equipment  där  Inger Edebro Sikström  från Umeå ingår samt sektionen Metropolitan Libraries som från Sverige representeras av Inga Lundén från Stockholm.

 Samt ett annat länktips www.librarybuildings.info/ 

Nu undrar jag om du har något favoritbibliotek och i så fall varför just detta?

Lästips:

Nordic Public Libraries 2.0. Ed. Jonna Holmgaard Larsen och Mats Hansson m.fl.  Danish Agency for Libraries and Media 2010

 Biblioteksrummet : inspiration til bygning og indretning. Red. Hellen Niegard,  Jens Lauridsen og Knud Schulz. Danmarks Biblioteksforening, 2008.

 New Library Buildings in the Netherlands 4. red. Marian Koren m.fl. Vereniging Openbare Biblioteheken, Haag 2008.

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s