Danska Bogstart gör skillnad

Center for Børnesprog på Syddansk Universitet har just släppt en rapport som visar att det danska läsfrämjandeprojektet Bogstart gör skillnad och förändrar familjens läsvanor.

Bogstart har sedan 2009 fokuserat på hur små barns möte med böcker kan stärka deras språkutveckling. Center for Børnesprog har under 2011 undersökt hur Bogstart fungerat i  biblioteksarbetetnär det gäller språkinlärning hos barn i miljonprogramsområden.

Rapporten visar bland annat att föräldrar upplever projektet positivt och att över hälften av föräldrarna känner att Bogstart har ändrat deras läsvanor.

Centret har intervjuat 41 familjer i socialt missgynnade områden i Odense och Sønderborgs kommuner. 80% av familjerna har icke-västerländsk bakgrund. Intervjuerna har fokuserat på familjernas erfarenheter av Bogstart och innehållit frågor kring föräldrars kunskap om och inställning till barns språkinlärning.

Center for Børnesprog menar, i sin rapport, att Bogstart har stor potential i en fortsatt insats för att utveckla små barns språk:

  • Bogstart bygger på idén att barns språk stärks genom att biblioteket ger bort böcker till föräldrarna som också får tips på läsning. Läsning, speciellt med aktivt deltagande av barnet, är bland de metoder som bevisats ha en positiv inverkan på barnens språkutveckling.
  • Föräldrarna ser positivt på Bogstart och tar gärna emot besök av bibliotekens Bogstarts-förmedlare.
  • 58% av föräldrarna säger att Bogstart har ändrat deras läsvanor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s