Lankes om den nya bibliotekskartan

Att läsa på inför Biblioteksdagarna 2011, där R. David Lankes är avslutningstalare: The Atlas of New Librarianship

Enligt förlagsreklamen söker biblioteksfältet en fast plats i en alltmer splittrad och alltmer digital miljö. Vad är biblioteksverksamheten när den har lämnat ifrån sig ansvaret för katalogisering, böcker, byggnader och medieinköp? 
David Lankes erbjuder i sin bok en guide till detta nya landskap för praktiker ute på fältet. Han beskriver en ny biblioteksverksamhet  som inte baseras på böcker och andra medier utan på kunskap och lärande. Han föreslår ett nytt uppdrag för bibliotekarierna: att förbättra samhället genom att stödja allmänhetens kunskapsinhämtning.

Visionen för den nya biblioteksverksamheten måste gå längre än att bara hitta biblioteksrelaterade användningsområden för informationsteknik och Internet. Den måste utgöra en varaktig grund för hela biblioteksfältet. Lankes tankesätt som går ut på  att kunskap skapas genom samtal och konversation. Arbetsuppgifter för Nya bibliotekarier är att underlätta för konversationer och att bli förmedlare av samtal och därmed kunskap.

Kunskap genom samtal och konversation – det låter bekant på något sätt. Folkbildning 2.0, någon?

2 kommentarer

  1. Inget är nytt under solen. Det nya kan möjligen ligga i kontexten. Folkbildning är så självklar att den måste understrykas för att inte glömmas bort. Samtal i alla former, bokprat, dialog, möten, litteraturcirklar, läxhjälp, politiska kaféer mm. är viktiga delar av ”samhällets vardagsrum”. Lankes öppnar öppna dörrar, men slår inte in dem. Återstår frågan: Vad är ett folkbibliotek? Btjs bok säger inte mycket om det, redovisar bara de tankar som finns i olika led i biblioteksprocessen. Bra bloggat!

  2. Intressant och se att man sätter saker på pränt. Som skolbibliotekarie bidrar jag varje dag till ny kunskap för eleverna genom att samtal och konversera om deras olika ämnen de jobbar med. Lika mycket som jag bidrar med med traditionellt bibliotekariearbete

    Jonas Petersson
    Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.