Gästbloggare: Fia Söderberg

Biblioteken som ett oskrivet blad

För mig personligen har bibliotek alltid varit en fredad plats dit jag har gått för att vara ensam tillsammans med andra. Det har också varit ett ställe dit jag gått för att få hjälp med att lösa livets och vardagens problem. Om kommunen skulle lägga ned mitt stadsbibliotek skulle jag förstås bli rasande, även om jag inte går dit ofta. Om kommunen skulle lägga ned mitt närmaste by-bibliotek skulle jag ärligt talat inte bry mig. Jag vet knappt var det ligger och vad det har för öppettider.

I dag avslutar jag en studie om processen kring nedläggning som genomförts på uppdrag av Länsbibliotek Gävleborg Uppsala, Regionbibliotek Stockholm och Länsbibliotek Jönköping. Studien visar att frågan om nedläggningar är oerhört komplex och inte bara handlar om bibliotek. Studien visar också, ska sägas, att det faktiskt satsas en hel del på bibliotek i landet och att kommunerna i de flesta fall försöker hitta alternativ service till nedläggningen.

Men det största problemet, som jag ser det, är att det generellt verkar saknas en proaktivitet i planeringen av biblioteksstrukturen. Ofta tycks det vara i kristider strukturfrågor diskuteras. Den alternativa servicen uppstår ofta som en reaktion på protester. Hur bra skulle alternativen kunna vara om de kom till i en annan situation? Jag är övertygad om att det finns nytänkande lösningar som vida överträffar det befintliga fysiska biblioteket, som mitt by-bibliotek med konstiga öppettider och en tillvaro i skymundan.

Därför: som Inger Eide Jensen sa en gång: tänk om det inte fanns några bibliotek i Sverige. Ett oskrivet blad. Och tänk om alla kommuner började om från början och skapade bibliotek från scratch. Vad är ett bibliotek i just vår kommun? Det fysiska biblioteket som rum? Eller kompetensen att förmedla information och stimulera till läsupplevelser? Eller är det medierna – de tryckta och digitala bokstäverna, de ljuva ljuden eller den fina formen? Eller, är det alla de tre komponenterna, i olika omfattning? Och hur skiljer sig behoven för olika målgrupper? Och hur genomför vi allt detta?

Tänk vilka spännande och kreativa diskussioner som skulle kunna uppstå! Fler bibliotek skulle nå sin fulla potential, vara samtida och framgångsrika, uppskattade och attraktiva.

Så låt oss börja radera kartan och börja om från början. Tabula rasa!

Fia Söderberg,
Kulturstrateg i Uppsala kommun och frilansande utredare

Studien blir offentlig torsdag 12 maj under Biblioteksdagarna i Visby 11-13 maj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.