Om folkbibliotekens webbkataloger

För några år sedan var jag tillsammans med ett antal kollegor engagerade i det sk Limit-projektet.  Projektet var inriktat på folkbibliotekens e-tjänster. En av momenten kom att handla om hur bibliotekens webbsidor och -kataloger (OPAC)  fungerade, eller inte. Ett antal försökspersoner fick i uppgift att hitta information och se vad man kunde göra i OPACen. Det visade sig att OPACen inte var så lättanvänd som bibliotekspersonalen trodde. Kanske för att bibliotekspersonalen sällan använde webbkatalogen själv.

Ingela Karlsson-Brostöm har nu gjort en fallstudie och undersökt Bodens stadsbiblioteks online-katalog (Book-It 5.0). Fallstudien presenteras i hennes B/I-uppsats från Borås ”Det funkar för mig”  där hon utvärderar OPACens effektiva funktionalitet ur ett användarperspektiv.

Uppsatsen innehåller en hel del konkreta förbättringsförslag från katalogernas slutanvändare för katalogutvecklarna. Men den innehåller också en del andra intressanta slutsatser om internetanvändning:

  • ”Mina respondenter berättade att de ofta hellre vände sig till Internetbokhandlar för medietips som de sedan sökte efter i bibliotekskatalogen”
  • ”OPAC-systemet har brister som berör både anpassning och användarvänlighet. Respondenterna ger ofta upp när de inte är nöjda med sökresultatet eller när de inte hittar den bibliografiska information som systemet erbjuder. Istället väljer de att vända sig till söktjänster via Internet.”
  • ”…respondenterna … kunde ha svårt att hitta tillbaka till träfflistan från sidan för de bibliografiska uppgifterna.”
  • ”Jag bedömer dessa oväsentliga länktillval och felplacerade navigeringsfunktioner för krävande och belastningsbara för användarnas minnesprocesser. Ett klart hinder för en effektiv interaktion med online katalogen.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.